Velimir Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu

Bojanska ulica na Vračaru ubuduće će nositi ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca. Postaće Ulica Velimira Bate Živojinovića, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada Beograda.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

14:02

Velimir Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu
Foto: elenathewise/depositphotos

Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović izrazila je zadovoljstvo zato što će jedna ulica na Crvenom krstu dobiti ime velike glumačke legende.

"Povodom obeležavanja tri godine od smrti slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, Kompanija Borba, magazin Bazar i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica u opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću", rekla je ona.

Istakla je da je Velimir Bata Živojinović svojim umetničkim i kulturnim doprinosom obeležio jednu zlatnu eru srpske, jugoslovenske i svetske kinematografije.

"Naš slavni glumac ostaće večno naš Valter koji brani Sarajevo, Mirta u Skupljačima perja, komandant Stole u Bici na Neretvi. Čovek sa emocijom i karakterom koji je dao nemerljiv doprinos kulturi u Srbiji, regionu i šire", dodala je Radulovićeva.

Gradski odbornici su na današnjoj sednici usvojili i odluku o izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta u opštinama Rakovica i Čukarica, kao i odluku o izmeni naziva ulica na teritoriji opštine Zemun.

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas predloge o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, ruskom emigrantu, arhitekti Nikolaju Krasnovu i novinaru Miloju Mići Orloviću. Inicijativu za podizanje spomen-obeležja despotu Stefanu Lazareviću pokrenuo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je u obrazloženju predloga rekao da je "to način da se čuva istorija".

"Video sam da su u Beču obeležili kuću u kojoj je živeo pesnik Branko Radičević, ali nije obeležena kuća gde je živeo kralj Milan, tu tablu treba da platimo mi", rekao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: