Prvo "putovanje" sfinge u 21. veku VIDEO

Najveća drevna egipatska sfinga na Zapadnoj hemisferi brzinom puža je izvela svoje prvo putovanje posle skoro 100 godina.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.06.2019.

08:29

Default images

Filadelfijski muzej Pen je svoju 3.000 godina staru sfingu iz doba faraona Ramzesa Drugog preselio iz svoje "Egipatske galerije", gde je bila od 1926. godine, na istaknuto mesto u novom ulaznom holu muzejske zgrade.

Radnici su koristili pneumatska kolica-dizalice za mukotrpno manevrisanje tim neprocenjivim predmetom do specijalno izgrađene rampe i kroz niz vrata, prozora, oštrih zaokreta i tesnog prostora, i ukupno preli 76 metara.

Sfinga je pritom ćutala kao i uvek, a zvaničnici muzeja su, s druge strane, bili uzbuđeni.

"Bilo je izuzetno uzbudljivo i nervozno. Večeras ću spavati mnogo bolje", rekao je direktor Džulian Sigers, dodajući da je sfinga za svaki slučaj bila osigurana na "sumu od koje poteku suze".

Spomenik, isklesan iz jednog bloka crvenog granita - lav sa ljudskom glavom, iskopao je 1913. godine britanski arheolog Ser Villijam Metju Flinders Petri, čija iskopavanja je finansirao Muzej Pen. Sada je premeštena je u okviru opsežnog, višegodišnjeg preobražaja Pena. "Potrebno nam je nešto veoma jako na samom ulazu u obnovljeni prostor, i rekli smo: 'Kakva je šteta što ovde nemamo sfingu. Bilo bi savršeno!" - rekao je Sigers, a "mudro smo shvatili da je nemoguće pomeriti je".

Nezvanična maskota muzeja podvrgnuta je 3D snimanju kako bi se utvrdila njena težina - 11.340 kilograma, i gustina materijala, tako da bi inženjeri znali šta je potrebno da bi se preselila.

Kao što je i bilo predviđeno, njeno putovanje u sredu je trajalo nekoliko sati. U četvrtak će biti podignuta na novu bazu.

"Selidba je bila veoma pažljivo planirana", rekla je kustoskinja Dženifer Haser Vegner koja je napisala knjigu o toj sfingi. "Osećala sam se pouzdano - da kucnem u drvo - da će sve proteći po planu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: