Da li treba da se plašimo morskog psa koji je snimljen u Jadranskom moru?

Morski pas koji je u nedelju snimljen u moru kod Makarske probudio je veliko interesovanje javnosti, ali i izazvao i podele u svetu okeanografa i stručnjaka za morski svet.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

12:27

Da li treba da se plašimo morskog psa koji je snimljen u Jadranskom moru?
Foto: izanbar / depositphotos

Dok Alen Soldo, sa Odeljenja za studije mora na splitskom Univerzitetu i potpredsednik "IUCN šark spešalist grup Mediterenijan", tvrdi da se radi o modrulju, Pero Ugarković, urednik portala Podvodni.hr, Branko Dragičević, naučni saradnik na Institutu za okeanografiju i ribarstvo, David Udovičić, stručni saradnik na Institutu za okeanografiju i ribarstvo, i Frane Madiraca, istraživač pri Centru za marinsku i slatkovodnu biologiju Šarklab ADRIA, kažu da se radi o sasvim drugoj vrsti - psu kučku, odnosno vrsti mako, piše "Slobodna Dalmacija".

"Smatramo da su najočitiji znakovi da se radi o morskom psu mako (Isurus oxyrinćus). Dorzalna peraja su zašiljena dok su kod modrulja ona zaobljena. Zatim, taman pre početka repnog peraja dolazi do proširenja kada se životinja gleda iz dorzo-ventralne perspektive", kažu oni.

"Upoređivanjem slika možete primetiti da je kod modrulja ovaj deo mnogo uži nego kod morskog psa mako. Vilica, takođe, odaje utisak veće zašiljenosti nego što je slučaj kod modrulja", dodaju naučnici.

"Celo telo, takođe, izgleda jače i mišičavije nego kod modrulja. Nadalje odnos položaja dorzalnog i pektoralnog peraja, takodje, odgovara morskom psu vrste mako", tvrde kolege koji su nedavno objavili rad o ovoj vrsti ajkula.

U njihovom radu je vidljivo da je pre 2014. ova vrsta poslednji put zabeležena 1972. godine u Jadranu.

Snimak su, takođe, prosledili i kolegi iz Italije koji se, kažu, složio s njihovom tezom.

"Razgovarali smo sa stručnjakom Alesandrom de Madalenom iz Italije koji je potvrdio našu tezu da se radi o morskom psu kučku", ističu sagovornici Slobodne Dalmacije.
U želucima ove vrste često su se nalazili ostaci brzo plivajućih riba kao što su tune, igluni, pa čak i najbrža morska životinja - iglan.

Najveća zabeležena brzina psa kučka, kažu sagovornici, iznosila je čak 74 kilometra na sat.

Oni narastu u proseku do oko 3,2 metra i teže između 60 i 135 kilograma, ali su zabeleženi i mnogo veći primerci.

Tako je najduži izmereni primerak imao čak 4,45 metara.

Nedavno je u Italiji ajkula ove vrste snimljena kako u ustima drži velikog morskog goluba.

Oni su naglasili da sa svim većim životinjama treba paziti prilikom susreta, no fatalni napadi morskih pasa su širom sveta izuzetno retki, dodaje splitski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: