Nećete verovati koji psi najčešće ujedaju

Rašireno je verovanje da su najagresivnije i najopasnije rase pasa tipa bulterijer (pitbul, stafordski terijeri, bulterijer), dobermani i rotvajleri, ali istraživanje američkih naučnika je pokazalo da su najopasniji - mali psi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.06.2019.

07:43

Nećete verovati koji psi najčešće ujedaju
Foto: cynoclub / depositphotos

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji u saradnji sa čak 6.000 vlasnika pasa, pokazalo je da su, od 33 pasmine koje su istraživane, dokazano da je najagresivniji - jazavičar, preneo je Index.hr.

Prema tim navodima, svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svoga vlasnika.

Na drugom je mestu čivava, a na trećem Džek Rasel terijer.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt.

Psi klasifikovani kao bul terijer i rotvajler napadaju prosečno ili ispod prosečno često.

Naučnici kažu da zvanični statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni, jer se većina ugriza ne prijavljuje.

Ako vas ugrize veći pas, veća je verovatnoća da ćete potražiti lekarsku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu, navodi portal.

Napominje se i da se o napadima takozvanih opasnih pasa najviše priča i piše u medijima, zbog toga što su veći i jači, pa njihovi napadi imaju opasnije posledice od napada malih pasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: