Krvava revolucija: Šta se zapravo krije iza prve voštane figure Madam Tiso?

Rođena kao Mari Grošluc, Madam Tiso većinu detinjstva provela je u Švajcarskoj, gde je njena majka kao domaćica radila kod doktora Filipa Kurtisa.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

09:18

Krvava revolucija: Šta se zapravo krije iza prve voštane figure Madam Tiso?
Foto: Getty/H. F. Davis / Stringer

Doktor je radio sa voskom i pravio figure, a Mari je naučio osnovama. Ubrzo se pokazalo da je veoma talentovana učenica.

Nakon zajedničkog preseljenja u Pariz, Mari je ubrzo pozvana da se pridruži kraljevskom dvoru kako bi podučavala umetnosti sestru kralja Luja XV.

Kada je 1789. godine izbila francuska revolucija, Mari je završila u zatvoru zbog toga što je bila simpatizer kralja Luja, a puštena je pod uslovom da napravi voštane maske giljotiniranih.

Mnoge od njih je lično poznavala, uključujući i kralja Luja XVI, njegovu ženu Mariju Antoanetu i Roberspjera.

Čak je morala da izradi gipsani odlivak krvave glave princeze Lambale koja joj je bila bliska prijateljica.

S tim glavama se paradiralo po Parizu, kako bi se tačno znalo i videlo ko je bio ubijen, prenosi Index.hr.

Mari je 1794. godine svoje voštane skulpture odnela u Englesku, a 1835. godine otvoren je prvi muzej Madam Tiso u Engleskoj.

Tamo još mogu da se vide njene krvave maske iz Francuske revolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: