Ubistvo iz milosrđa: Hoće li Srbija ozakoniti eutanaziju?

Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno steći ako se ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

08:05

Ubistvo iz milosrđa: Hoće li Srbija ozakoniti eutanaziju?
foto: DepositNovic/depositphoros.com

Ovo, kako prenose mediji, piše u poslednjoj verziji prednacrta Građanskog zakonika. Ako predlog prođe, Srbija će ozakoniti "ubistvo iz milosrđa", koje je u različitim varijantama dozvoljeno u brojnim zemljama poput Belgije, Holandije, Francuske, Luksemburga, Švajcarske, Danske...

Mišljenja su, međutim, u našoj zemlji podeljena. Koji su argumenti za, a koji protiv, ako građanima zakoni garantuju pravo na dostojanstven život zašto je onda sporna dostojanstvena smrt, da li bi lekari eutanazijom kršili Hipokratovu zakletvu, koje su sve zloupotrebe moguće?

O tome su u "Jutru" govorili Radmila Vulić Bojović, psiholog i prof.dr Branislav Filipović, psihijatar.

"verujem da ćovek ima pravo da utiče na to kako će izgledati njegov život, pa samim tim i kraj njegovog života", rekla je vulić Bojović.

Dr Filipović, koji je izričito protiv eutanazije rekao je da niko nema pravo da odluči o nečijem životu.

Pogledajte više u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: