"Neće više Miša osluškivati iza scene i biti na njoj. Sve je prošlo": Potresan govor Vide Ognjenović

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu danas u podne počela je komemoracija preminulom velikanu Miši Janketiću. Umro je 15. maja u 81. godini.

Izvor: B92

Subota, 18.05.2019.

10:22

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Mnogobrojni prijatelji, kolege i članovi porodice okupili su se da odaju počast preminulom glumcu.

Prva se prisutnima obratila Vida Ognjenović, koja je govorom rasplakala mnoge, a prenosi Blic:

"Danas je pozorište u crnini. Otišao je Miša janketić. Jednostavan, drag, nasmejan. Čovek iz susedstva. Britka inteligencija i sjajno pamćenje u kojoj se nastanila biblioteka najsjajnih pesama. I njega su sigurno iznenadile njegove poteškoće. To je bila uvreda časti za onu šamansku snagu kojom je u dva poteza mogao da razdrma celo gledalište. Mislili smo da će ga uloga u Kralju Betajnove spasti da će sve to oterati. Ali neće više Miša osluškivati iza scene i biti na njoj. Sve je prošlo. Aplauzom je publika pozdravila njegovu pojavu, uželeli smo ga se. Ali je sve to kratko trajalo", rekla je Vida Ognjenović i dodala:

"Napisala sam nekoliko predstava za njega, čekala sam ga da izvedemo nekada po nekoliko meseci sve dok nije bio slobodan. Nikada nije bilo ponavljanja i šablona u njegovim ulogama, sve je bilo posebno. l nije umeo da se svađa, nije bio zapaljiva petarda, ali je umeo da pobedi protivnike poenima koje je skupljao strpljenjem. Pevao je setno i tiho. Zbogom moj nezamenjlivi prijatelju", rekla je vidno potresena Vida.

Voja Brajović nije mogao da sakrije tugu:

"Imao je ispunjen život, kao glumac, umetnik, van pozorišta i filma. Toliko nagrada koliko ima, ne verujem da bi jedan umetnik mogao da sabere. Nabrojaću najznačajnije: To su Svjetlana, Radomir i ostala deca. Radovao se velikim i malim stvarima kao što se raduje svako siroče. Male stvari je podizao jer su mu bile veoma značajne i važne. On je velikan, jedan od najvećih, a možda i poslednjih. Kada pogledate njegovu poslednju ulogu u seriji Miše Radivojevića, videćete da je dijamant. Uspeo je da se nosi sa vremenom, kao pedagog i glumac koji je doživljavao nove generacije. Uopšte ih ne razumem i ne usuđem da radim ono što čine oni, ali ih podržavam. Bio je vrhunski umetnik i ostao do kraja", rekao je Voja Brajović.

Mihailo Miša Janketić biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: