Šta traži Australija na Evrosongu? Ako pobede - sledeći put u Kanberu?

Po izlasku na evrovizijsku pozornicu australijske predstavnice Kate Miller-Heidke, na internetu je počela rasprava o tome šta Australija uopšte radi na Evrosongu.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 15.05.2019.

10:45

Šta traži Australija na Evrosongu? Ako pobede - sledeći put u Kanberu?
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Australija na najpoznatijem muzičkom takmičenju učestvuje od 2015. godine, kada je nastupila u finalu povodom 60. rođendana takmičenja. Australija je jedina zemlja van Evroazije koja učestvuje na takmičenju, osim Maroka koji se prvi i jedini put pojavio 1980. godine.

Najveći razlog za učešće Australije na Evrosongu je velika popularnost u toj zemlji.

Australski SBS prenosi Evrosong od 1983. godine i posle prvog emitovanja do današnjeg dana nije pala popularnost, a razlog je što veliki deo stanovnika Australije potiče iz Evrope, posebno iz Velike Britanije. Osim godišnjih takmičenja, SBS je prenosio i jubilarne 50. i 60. Evrosongove.

Australijanci su tokom poslednjih decenija na Evrosongu učestvovalii na različite načine - kao izvođači koji su predstavljali druge države ili autori pesama.

SBS je građanima Australije od 2010. godine dozvolio glasanje za pobednike, međutim ti glasovi se nisu računali sa ostalima.

Australija je 2012. godine na Evrosongu u Bakuu dobila svoje komentatorsko mesto, a 2015. Australiji su EBU i austrijska televizija ORF koja je te godine organizovala takmičenje dozvolili da učestvuje u jubilarnom 60. Evrosongu.

Kako ne bi umanjio šanse drugim polufinalistima, australijski predstavnik Guy Sebastian plasiran je direktno u finale, a završio je na petom mestu. Zbog odličnog plasmana Australija je tražila da učestvuje i na sledećem Evrosongu, 2016. godine, kada je Dami Im umalo pobedila i kući otišla kao drugoplasirana u finalu.

Ovo je peta u kojoj Australija učestvuje na Evrosongu. Ukoliko bi predstavnik Australije pobedio, takmičenje se ne bi preselilo na drugi kontinent.

Australija bi u tom slučaju Evrosong organizovala sa jednom od zemalja članica EBU-a, a glavni izbori su Nemačka i Velika Britanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: