Slovenački arheolozi otkrili srednjovekovno groblje, prvo takve vrste do sada

Tim arheologa iz Muzeja Pomurja u Sloveniji otkrio je srednjovekovno groblje u mestu Tišina, prvo takve vrste u severoistočnom Pomurju.

Izvor: B92

Utorak, 14.05.2019.

08:00

Default images

Do sada je identifikovano oko 50 grobova, mada tim procenjuje da ih ima nekoliko stotina, navodi agencija STA.

Najznačajniji artefakti pronađeni u grobovima bili su različiti tipovi ženskog nakita, uglavnom ukrasi za kosu i prstenje.

Samo Sankovič, vođa arheološkog tima, za agenciju kaže da pronađeni predmeti pripadaju vremenu "bjelobrdske kulture" koja je naseljavala Panonsku niziju između 10. i 12. veka.

Otkriće groblja donosi i nove činjenice o nastanku i srednjovekovnoj istoriji slovenačkog grada Tišine. On se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1347. godine, a ovo otkriće pomera njegov nastanak za još najmanje 300 godina ranije.

Stručnjaci koji su sproveli geofizička istraživanja u lokalnoj crkvi otkrili su da se ispod nje možda skriva još starija crkva koja datira iz istog vremena kao i groblje.

Prošle godine otkriveni su srednjovekovni i moderni grobovi duž severnog i južnog zida Župne crkve Marijinog rođenja, a iskopava se između 30 do 50 metara severno od crkve.

Metka Fujs, direktorka Muzeja Pomurja, primetila je da su arheološka istraživanja poslednjih dvadeset godina promenila dosadašnja saznanja o najstarijoj prošlosti regije.

"Izvanredni novi nalazi iz svih istorijskih epoha, od praistorije do srednjeg veka, pobudili su radoznalost šire javnosti za ovo područje", rekla je ona.

Za posetioce, ovaj muzej je pripremio tematske izložbe i stalnu postavku u dvorcu Murska Sobota, koji se sada rekonstruiše.

U narednom periodu Muzej Pomurja planira da predstavi najlepše eksponate iz svoje zbirke, uključujući i odabir ovog arheološkog materijala kao deo nove priče o životu ljudi uz reku Muru tokom istorije, navodi agencija STA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: