Jednu pesmu svi najviše vole za volanom: Refren se lako pamti

Pevanje za volanom automobila zajedničko je svima. Ispitivanje javnog mnjenja na 2.000 britanskih vozača o tome koje su im pesme najdraže za pevanje za volanom pokazalo je da je nedvosmisleno broj jedan "Bohemian Rhapsody" grupe Kvin (Queen).

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2019.

08:29

Jednu pesmu svi najviše vole za volanom: Refren se lako pamti
Foto: innovatedcaptures / depositphotos

Druga je "Dancing Queen" grupe ABBA, pa "Livin' on the Prayer" Bon Jovija, "I’m Gonna Be (500 miles)" Proclaimersa i na petom mestu "Eye of the Tiger" Survivora, pesme koja je obeležila trećeg "Rokija".

Britanci jako uživaju da pevaju "Walking on Sunshine" Katrine and the Waves, "Wake Me Up Before You Go Go" od Vem (Wham), "Happy" Farrela Vilijamsa, "Girls Just Wanna Have Fun" Sindi Loper i "I Gotta Feeling" grupe Black Eyed Peas.

U istraživanju je otkriveno da sve pesme iz prvih deset imaju pet zajedničkih stvari koje verovatno i jesu razlog zašto ih toliko vole: jasnu strukturu, ritam, harmoniju, stihove i refren.

Ritam svih visokoplasiranih pesama poseduje vrstu "bita" sličnu srčanom pulsu, sve harmonije vrte se oko tri ili četiri akorda u duru, struktura pesme je logična i može se anticipirati šta sledi.

Svi stihovi su jednostavni, sa porukama koje svi razumemo, a refreni su lako pamtljivi.

Međutim, stručnjaci za saobraćaj imaju upozorenje.

Muzika otpušta hormon sreće dopamin, ali istovremeno povećava rastresenost jer misli mogu odlutati i prizvati emotivnu reakciju povezanu s određenom pesmom.

"Premda muzika može podići nečije raspoloženje, na način koji je uporediv s malim nivoom alkohola i droge, istovremeno može sniziti koncentraciju za volanom", kaže saobraćajni psiholog Tomas Vagner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: