Hitler je bio siguran da je moćan da pokori SAD: Ovo je bio plan

Četiri meseca nakon što su Japanci bombardovali Perl Harbor, i tako podstakli ulazak SAD u 2. svetski rat, Hitler se činio nezaustavljivim.

Izvor: B92

Subota, 20.04.2019.

09:49

Hitler je bio siguran da je moćan da pokori SAD: Ovo je bio plan
Foto: Gettyimages

Nemačke snage na istočnom frontu napredovale su prema Moskvi, a Hitler je u tom trenutku rata bio siguran u svoju pobedu. Japan je zadirao u različita britanska, holandska i američka uporišta na Tihom okeanu, a američki brodovi morali su da se nose sa razarajućim napadima kamikaza.

U tim nesigurnim trenucima nije se činilo nemoguće da magazin LIFE objavi razne scenarije po kojima bi Nemačka i Japan mogli da napadnu i SAD.

Bilo je tu raznih planova invazije američke obale, pa i mogućih napada na zapadnu obalu, i Kaliforniju.
Plan 1 / Foto: Printscreen / LIFE
Detalji nemačko - japanske invazije s napadima na američku obalu.
Plan 2 / Foto: Printscreen / LIFE
Japanska invazija zapadne obale kroz Perl Harbor i Kaliforniju.
Plan 3 / Foto: Prinscreen / LIFE
Napad japanske i nemačke flote, preko bombardovanja Panamskog kanala i sletanja u Ekvadoru.
Plan 4 / Foto: Printscreen / LIFE
Četvrti plan kombinovao je pomorsku snagu sila Osovine u njihovom preuzimanju Atlantika, što bi moglo dovesti do eventualne invazije SAD-a putem reke Misisipi.
Plan 5 / Foto: Printscreen / LIFE
Bila je tu mogućnost i napada kroz Norfolk.
Plan 6 / Foto: Printscreen / LIFE
Šesti plan je bio napad putem Kanade kroz reku sv. Lorensa i Hadson Vali.

Nacistički dokumenti koji detaljno opisuju njihove planove za holokaust u Severnoj Americi izašli su na videlo, ali nije jasno u kojoj je meri Nemačka zapravo planirala invaziju na SAD, iako znamo da su eksperimentisali sa projektilima dugog dometa sa namerom napada.

Bez obzira koliko se zna ili ne zna o tome da li je Hitler planirao da se udruži sa Japancima i napasti SAD, sigurno je kako spomenuti scenario pokazuje stanje nervoze koje je zbog potencijalnog napada vladalo u zemlji. Što se tiče Japanaca oni su na kraju sami krenuli u svoj poduhvat i navodno dve godine razviali ozbiljan projekat izrade hiljade laganih ali izdržljivih balona bombi koje su planirali da pošalju preko Tihog okeana 1945. godine. Uz pomoć užadi s kojom su na balone privezali eksploziv, plan im je bio da Severnu Ameriku zaspu vatrenim balonima, koji su trebali da izazovu masivne šumske požare.

9000 takvih Fu-Go balona lansirano je od decembra 1944. do aprila 1945. godine, ali je većina završila u okeanu. Samo nekoliko balona došlo je do cilja, a u tim napadima poginulo je petoro nedužne dece i jedna trudna žena u Oregonu. Ali kako je bilo reč o ne baš tako uspešnom planu, Japanci odustali od tog plana i vratili se isprobanim taktikama. Možda bi invazija SAD-a završila kao ti 'vatreni' baloni, ali sigurno je da karte i planovi pokazuju kako je moglo doći do jako zastrašujućeg napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: