Lični predmeti Oskara Šindlera na aukciji

Nekoliko ličnih predmeta Oskara Šindlera, nemačkog industrijalistu koji je spasao oko 1.200 Jevreja za vreme Drugog svetskog rata će biti ponuđeni na prodaju na aukciji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2019.

09:30

Lični predmeti Oskara Šindlera na aukciji
Oskar Šindler pozdravlja okupljene na doèeku u Jerusalimu 1962. godine / GettyImages

Šindlerov sat Lonžin (Longines), kompas koji su navodno on i njegova supruga koristili 1945. dok su bežali od Rusa, dva Parker penkala, i još nekoliko predmeta prodaju se u aukcijskoj kući RR Auction, čije sedište je u Bostonu.

Očekuje se da će ti predmeti koji se prodaju kao jedna celina biti prodati za oko 25.000 dolara na aukciji koja se završava 6. marta.

Izvršni potpredsednik aukcijske kuće Bobi Livingston rekao je da su predmeti iz imovine Šindlerove supruge Emili koja je umrla 2001. godine.

Oskar Šindler, član Nacističke stranke čija priča je ispričana u Oskarom ovenčanom filmu Šindlerova lista iz 1993. spasavao je Jevreje tako što ih je zapošljavao u svojim fabrikama. Umro je 1974. godine.

Nosilac je zvanja Pravedni među narodima, koji država Izrael koristi za ne-jevreje koji su rizikovali svoj život tokom holokausta, da bi spasili Jevreje od nacističkog pogroma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: