Planiraju da ubiju 2.000 kitova, uprkos međunarodnoj zabrani

Islandske vlasti objavile su planove o ubijanje više od 2.000 kitova tokom pet godina, a to je naljutilo ekološke grupe.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

13:13

Planiraju da ubiju 2.000 kitova, uprkos međunarodnoj zabrani
Foto: mic1805 / depositphotos

Uprkos manjku mesa kitova na globalnom tržištu i opadanju javne podrške, vlada te ostrvske zemlje je odlučila da ostane protivna međunarodnoj zabrani lova na kitove. Kitolovcima će biti dozvoljeno da love do 2023. godine.

Ministar za ribarstvo Kristjan Tor Džulison izjavio je da su ti brojevi održivi i da se temelje na najnovijim naučnim istraživanjima, piše Independent.

"Odluka islandske vlade da nastavi da ubija kitove, jedne od najuzbudljivijih i najinteligentnijih bića na planeti, moralno je odvratna i ekonomski neutemeljena", smatra borac za očuvanje kitova Vanesa Villiams-Grai.

Vlada je navela da je ekonomska korist od kitolova velika i da zvanični podaci pokazuju da se populacija nekada ugrožene vrste kita oporavlja.

"Tokom najnovijeg brojanja 2015. godine, njihova populacija u centralnom severnom Atlantiku procenjena je na 37.000 što je tri puta više u odnosu na 1987. godine", navodi se u saopštenju.

Vlasti ukazuju da kitolov donosi značajne koristi islandskoj ekonomiji, ali, sa druge strane, mnogi u zemlji tvrde da kitovi vrede više živi nego mrtvi.

Prihod od posmatranja kitova u 2017. godini iznosio je 3,2 milijarde kruna (23 miliona evra), dok je kitolov doneo 1,7 milijardi kruna.

Island je, uz Norvešku, zemlja koja je nastavila da dovodi u pitanje zabranu Međunarodne komisije za kitolov (IWC) o komercijalnom lovu na kitove, koja postoji od 1987. godine.

Japan je, takođe, odbacio ova pravila, iako je koristio rupu u zakonu koja dozvoljava kitolov u naučne svrhe, a krajem 2018. godine nacija je objavila da će napustiti IWC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: