Grešite ako mislite da psi ne reaguju na pomeranje sata

Psi ne znaju koliko je sati, ali će reagovati na nagle promene u navikama i rutini svojih vlasnika. Probudiće se sat pre ili kasnije nego vi i primetiće kašnjenje u prvom jutarnjem obroku ili šetnji

Izvor: petmagazine.rs

Četvrtak, 07.02.2019.

14:33

Grešite ako mislite da psi ne reaguju na pomeranje sata
Foto:Thinkstock

Poslednje pomeranje kazaljki na satu biće u martu, a nakon toga, svaka zemlja EU moraće da odluči da li će ostati na letnjem ili će se vratiti na zimsko računanje vremena.

Naučnici sa američkog univerziteta Kolorado upozorili su u oktobru, kada smo prešli na zimsko računanje vremena, da je pomeranje sata glavni krivac za osećaj neispavanosti, glavobolju, opterećenje srca, veći broj saobraćajnih nesreća i smanjenu produktivnost na poslu.

I to su samo neki od argumenata na osnovu kojih poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju ukidanje direktive Evropske komisije o pomeranju kazaljki na satu dva puta godišnje.I dok ne dobijemo konačnu presudu da li će ova praksa zauvek otići u istoriju, redakcija magazina „Pas” pozabavila se pitanjem da li pomeranje časovnika utiče na pse i u kojoj meri.
Foto:gettyimages
Hipersenzitivni psi

S obzirom na to da je reč o društvenoj konvenciji i da najveći broj pasa ovu promenu neće ni osetiti (niti biti svesno nje), ima ipak i onih hipersenzitivnih pasa koji reaguju na svaku promenu i instinktivno osećaju svaku, pa i najmanju „trzavicu” u dnevnom ritmu, tvrde naučnici. Oni su naročito osetljivi na dnevni ritam svetlosti i mraka, svitanja i smrkavanja.

To su psi koji reaguju na svaki pokret i naviku svog vlasnika – na zvuk budilnika, oni tačno znaju kada se vlasnik probudio i promeškoljio u krevetu, kada se sprema da ustane, kada se zaputio ka kuhinji i vreći s hranom…

Ovi psi bi mogli da osete da se u dnevnom rasporedu spavanja i hranjenja dogodilo nešto čudno, pa ukoliko imate ovakvu kucu u svom domu, pokušajte da nekoliko dana pre i nekoliko dana nakon pomeranja časovnika malo promenite rutinu i hranu joj date 30 minuta pre ili kasnije, savetuju stručnjaci za psihologiju i ponašanje pasa.
Foto:gettyimages
Svetlost

Psi su bića svetlosti, kaže izreka. Njihovo ponašanje i psihološke reakcije su tesno skopčani sa ciklusima svetlosti i tame, a to najbolje pokazuje činjenica da se psi bude sa izlaskom sunca i postaju pospani kada sunce zađe. Mnogi psi imaju gotovo u minut preciznu rutinu i navike – jedu u određeno vreme svakog dana, u isto vreme im se javlja želja za igrom, u isto vreme dremaju…

To kod pasa, kao i kod ljudi, nazivamo cirkadijalnim ritmom, odnosno unutrašnjim biološkim ritmom (biološki sat). Kao što smo već naveli, psi ne znaju koliko je sati, će ali reagovati na nagle promene u našim navikama i rutini. Probudiće se sat pre (ili kasnije) nego mi, i primetiće kašnjenje u prvom jutarnjem obroku ili šetnji.

Možda će vas pas čekati nestrpljivo pored kreveta cupkajući i pitajući se zašto već niste budni i u šetnji, jer je vreme za obavljanje nužde. Isti je slučaj i s prvim jutarnjim obrokom. Ako vaš pas jede uvek u određeno vreme, potrudite se da ne oseti promenu i ustanite ranije, ili nekog od ukućana zamolite da vas odmeni tog jutra ako želite da „ukradete” taj dodatni sat sna. Najvažnije je da održite rutinu i satnicu u svakodnevnom funkcionisanju vašeg psa i neće biti problema.
Foto: Thinkstock
Vreme s vlasnikom

Međutim, pored šetnje i hrane, psi koji imaju striktnu rutinu najpre će osetiti promenu u vezi sa vremenom provedenim sa svojim vlasnikom. Naime, koliko god će im prijati sat duže druženje ujutru, pas je navikao da se kući vraćate dok je dan, a kada počne zimsko računanje vremena, sva je prilika da će već neposredno nakon 16 časova pasti mrak.

I vaš pas će se uznemiriti zašto vas još uvek nema, a sunce je zašlo. Kada se vratite, posvetite mu malo više pažnje nego obično i trebalo bi da za dan ili dva svaka nelagoda kod vašeg psa potpuno nestane.
Foto: Thinkstock
Usporavanje metabolizma

Stručni saradnik magazina “Pas” veterinar Vladimir Terzin objašnjava da jesenja dinamika u vezi sa ciklusom svetla dovodi i do usporavanja metabolizma, kod pasa kao i kod ljudi.

"Promene svetla i kraće trajanje dnevnog svetla pre svega dovode do usporavanja metabolizma. Ljubimci postaju tromiji, manje skloni igri i više vremena provode u dremanju i neaktivnosti. Ovakvu dinamiku u organizmu priroda pre svega pravi radi uštede energije jer s ranijim nestankom dnevnog svetla nastaju kraći dani, a samim tim i hladniji. Ovo pojačava i takozvani strah od nepoznatog jer je promena ta koja i donosi nepoznanicu, pošto organizam oseća da se osnovni uslovi menjaju. Ovakva osećanja je javljaju i kod ljudi, koji su bez obzira na svesnost nastupanja kraćih dana skloni tome da imaju osećaj kao da nadolazi neka vrsta opasnosti. Naravno, takva osećanja nemaju utemeljenje u realnosti, ali dosta utiču na promenu ponašanja", ističe naš sagovornik.

I da rezimiramo, iako većina pasa neće pokazati nikakve promene prilikom pomeranja časovnika i ranijeg smrkavanja tokom jeseni i zime, vlasnici onih pasa koji su "meteoropate" i osetljivi su na promenu uobičajene dnevne rutine trebalo bi da malo više vremena posvete svojim ljubimcima i olakšaju im ove promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: