"Nema dokaza da su Karađorđevići učestvovali u ubistvu Obrenovića"

"Dakle, istina je" - ove tri reči izgovorio je knez Mihailo Obrenović pre nego što je ubijen10. juna 1868. na Košutnjaku. Da li 150 godina kasnije znamo ko stoji iza njegovog ubistva?

Izvor: B92

Četvrtak, 07.02.2019.

14:02

Foto: Printscreen TV Prva

Danko Leovac, istoričar i autor biografije o knezu Mihailu Obrenoviću koja će zvanično za mesec dana biti pred čitaocima, rekao je gostujući u “Jutru” da se o ovom srpskom vladaru malo pisalo.

"Najveći problem je bio njegov život u emigraciji, jer ima malo podataka o tom periodu", rekao je Leovac.

Govoreći o ubistvu Obrenovića, on je rekao da je navodno jedan od svedoka na suđenju rekao da je knez zaista izgovorio reči “Dakle, istina je” i to na francuskom jeziku.

"Znamo ko su izvršioci ubistva - braća Pavle i Kosta Radovanović. U tom činu je učestvovao i Stanoje Rogić… Dokaza samih da je knez Aleksandar Karađorđević učestvovao u finansiranju same zavere nema", objasnio je.

Šta će sve nova knjiga otkriti o vladaru kojeg su Srbi voleli, pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: