Naslednici konačno ušli u trag vrednom delu koje su oteli nacisti

Naslednici jevrejskog kolekcionara podneli su zvaničan zahtev da im se vrati slika iz muzeja u Teksasu koja je pozajmljena Nemačkoj, a koju su njihovoj porodici ukrali nacisti, piše nemački Bild.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.01.2019.

08:46

Naslednici konačno ušli u trag vrednom delu koje su oteli nacisti
Gettyimages / Ilustracija

Nemački dnevnik preneo je da nepoznati naslednici tvrde da su vlasnici slike "Regate u Veneciji" iz 1903/04, koja je trenutno izložena u muzeju Barberini u centru Potsdama, u blizini Berlina, a pozajmljena je iz Muzeja lepih umetnosti u Hjustonu, u Teksasu, prenosi AP.

Slika je prvobitno pripadala francuskom kolekcionaru jevrejskog porekla Gastonu Leviju, ali su je nacisti oteli 1940. godine, rekao je advokat porodice Kristof Parč.

"Moji klijenti su tek sada upoznati sa postojanjem slike za kojom već duže tragaju i zahtevaju da im bude vraćena", izjavio je on za AP.

Advokat je rekao da porodica živi u Evropi, ali nije želeo da ih dalje identifikuje.

Državni sud u Potsdamu dao je muzeju Barberini rok do sledeće nedelje kako bi odgovorio na zahteve njegovih klijenata, kaže Parč.

Sud je potvrdio da je dobio zahtev za povratak slike od strane dvoje ljudi koje nije dalje identifikovao, prenosi agencija. Iz muzeja Barberini kažu da su u kontaktu sa muzejem u Hjustonu i da dva muzeja "vide utvrđivanje legitimnog vlasnika kao hitnu obavezu."

Nakon rata slika se pojavila u Sjedinjenim Državama, gde je 1958. donirana muzeju u Hjustonu, saopštio je muzej Barberini.

"Pitanje porekla je posebno važno jer je Kros umetnik čiji je rad zaboravljen u Nemačkoj zbog toga što su nacisti konfiskovali njegova dela", navodi se u saopštenju muzeja.

Ovaj impresionistički rad je oslikan uljem na platnu u stilu pointilizma i prikazuje nekoliko gondola na vodi i obrise Venecije u pozadini, navodi agencija i prenosi da Muzej lepih umetnosti u Hjustonu nije za sada imao komentar u vezi s ovim slučajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: