Istražen zamak moćnih vladara: Ovde je živeo kralj Artur

Proteklih nekoliko godina ekipa arheologa zadužena za oblast Kornvola provela je na lokalitetu zamka Tintagel, a cilj im je bio da pronađu neku materijalnu potvrdu da je tu vladao legendrani kralj Artur između petog i osmog veka.

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

17:29

Istražen zamak moćnih vladara: Ovde je živeo kralj Artur
Tintagel, foto: Thinkstock

Prema izveštaju koji je objavljen u januarsko-februarskom broju stručnog časopisa "Arheologija", ekipa je otkrila temelje dvorane dugačke 22 metra, što svedoči da je zamak bio sedište moćnih vladara.

Tintagel, koji se nalazi na gotovo neprostupačnoj steni na obali mora već vekovima važi za mesto rođenja kralja Artura i svake godine posećuju ga turisti uvereni da je upravo to mesto odakle je kralj Artur vladao.

Podatak da je u Tintagelu rođen kralj Artur nalazi se i u "Istoriji kraljeva Britanije", koju je u XII veku napisao sveštenik Džefri od Monmautsa i to je bila osnova za sve priče o ovom mitskom junaku koji je spasao Britaniju od najezde germanskih plemena koja su pokušavala da osvoje bivšu rimsku koloniju.

Monmautsova hronika bila je veoma popularna među pripadnicima aristokratije koja je bila pismena i Ričard od Kornvola je dao da se sagradi romantični zamak Tintagel i da tako obelezi mesto rođenja kralja Artura.
Tintagel, foto: Thinkstock
Zamak je bio okružen naseobinom koja je imala oko stotinu kuća, što je značilo da je ono bilo najveće naselje u prvim vekovima nakon odlaska Rimljana kada su gradovi, koje su oni podigli, potpuno napušteni jer su bili meta divljih plemena sa severa Britanije i sa kopna Evrope.

Krhotine amfora pronađene na ovom lokalitetu pokazuju da su žitelji Tintagela održavali trgovačke veze sa Mediteranom, a fragmenti skupocenog stakla iz Francuske su potvrda da su žitelji zamka bili dovoljno bogati, iako je Britanija bila manje-više opljačkana i ogolela.

Arheolozi se nadaju da će pronaći neke konkretne dokaze da je jedan od vladara tokom "mračnih godina", kako u Britaniji nazivaju prvih pet vekova posle rimske vladavine, bio upravo Artur, o kome je ispredaju legende već gotovo hiljadu godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: