Šta se desilo sa naučnikom koji je stvorio genetski modifikovane bebe?

Kineski naučnik koji je šokirao svet tvrdeći da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, ostaje zatvoren u malom univerzitetskom pansionu u gradu Šenzen pod nadzorom desetak neidentifikovanih muškaraca.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

19:45

Šta se desilo sa naučnikom koji je stvorio genetski modifikovane bebe?
Foto: Thinkstock

He Điankjui je ove nedelje prvi put viđen na balkonu svog apartmana otkako se pojavio na konferenciji u Hong Kongu krajem novembra na kojoj je branio svoje postupke, prenosi "Njujork Times" (The New York Times).

Proteklih nekoliko sedmica glasine su se vrtele oko toga da li je dr He Điankjui bio u kućnom pritvoru. Njegov univerzitet i kineska vlada, koja je stavila doktora pod istragu, nisu ništa govorili o njegovoj sudbini. No, njegovo pojavljivanje na balkonu navedenog hotela rešilo je sve dileme.

U novembru je doktor zapanjio globalnu naučnu zajednicu kada je potvrdio da je stvorio prve bebe na svetu od genetski uređenih embriona, koji su usađeni u ženu koja je kasnije rodila blizance. Iako nije pružio dokaze o tome da su rođeni blizanci genetski modifikovani, predstavio je podatke koji sugerišu da je to zaista i učinio.

Naučnici u Kini i svetu osudili su tvrdnje ovog naučnika za kojeg smatraju da je otišao predaleko. Mnogi kineski naučnici su rekli da ovaj projekat simbolizuje intenziviranje napora Hija i njegovog tima kada je reč o naučnim postignućima, ali je mana zanemarivanje etičkih standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: