On je Nikers: Visok kao Džordan, teži od prosečnog automobila VIDEO

Ime mu je Nikers, ima sedam godina, težak je skoro tonu i visok neverovatnih 1,94 metra (do visine leđa). Najveći je bik u Australiji i najnovija svetska internet-senzacija.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

20:00

On je Nikers: Visok kao Džordan, teži od prosečnog automobila VIDEO
Printscreen YouTube/CBC News

Vlasnik nije uspeo da ga proda na aukciji zbog toga što je veoma krupan, a nisu hteli da ga "prime" ni u klanici.

"Uvek se izdvajao od ostalih, bio je malo veći. Iako su neka druga goveda iz krda u ranijem uzrastu slata u klanicu, on se isticao pa smo odlučili da ga ostavimo", rekao je Nikersov vlasnik Džef Pirson za Bi-Bi-Si.

Kada je konačno odlučio da ga proda, radnici klanice su mu rekli da je pretežak za njihove mašine i da bi komadi njegovog mesa, jednostavno, bili preveliki za obradu. Veličina mu je tako spasla život, pa će Nikers ostatak života provesti na farmi u Lejk Pristonu u Zapadnoj Australiji, oko 135 kilometara južno od Perta.

Pirson ga je kupio kada je imao samo 12 meseci, sa namerom da bude "trener", odnosno predvodnik krda. Nikers je vo, odnosno kastrirani bik holštajn-frizijske rase, čija prosečna visina iznosi oko metar i po, a težina oko 700 kilograma.

Inače, holštajn-frizijske krave predstavljaju najmlečniju rasu na svetu, čija je primarna namena upravo proizvodnja mleka. Nastale su u SAD selekcijom od istočnofrizijske rase. Pretežno su crno-bele i u proseku žive oko četiri godine. "Ne znamo zašto je Nikers toliko veliki. Izgleda pomalo bizarno", kaže Pirson i dodaje da razlog može da bude to što je, za razliku od ostalih volova koji se klanicama prodaju sa dve ili tri godine, dobio priliku da naraste do pune visine.

Nikersu je, prema rečima njegovog vlasnika, ostalo još nekoliko godina života, koje da će provesti u društvu 20.000 krava i goveda koja ga veselo prate po farmi.

"Sada kada je stekao svetsku slavu i zadobio pažnju, to će sigurno uticati i na njegov imidž", kaže Pirson i daje zanimljivo objašnjenje imena trenutno najpoznatijeg vola na svetu.

"Kada je bio mlad, tek što je stigao na farmu, imali smo vola koji rase brahman (vrsta grbavog goveda) koji mu je bio prijatelj. On se zvao Bra (grudnjak), pa smo tako došli do imena Nikers (gaćice)", objasnio je Pirson.

"Tada nismo ni mogli da zamislimo kolkio velike će 'gaćice' postati!"

Nikers, međutim, ipak nije najviši vo na svetu. Ta titula pripada volu Belinu koji je, kad su ga merili 2010. godine, imao visinu od dva metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: