Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 29.11.2018.

15:01

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Najveći naučni festival u jugoistočnoj Evropi održava se pod sloganom "Zemlja budućnosti" sa ciljem da preispita budućnost naše planete, ali i da ponudi naučna i održiva rešenja za generacije pred nama.

Do kraja ovog veka na planeti će živeti blizu 11 milijardi ljudi i pritisci za dostupnost resursima biće ogromni.

Festival nauke ima podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i zato je Tibor Sabo, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, govorio na otvaranju ove značajne manifestacije.

"Na prvom festivalu nauke učestvovalo je 150 naučnika, a danas ovde imamo preko 700 učesnika, što je ogroman uspeh", kazao je Sabo i dodao da će na ovogodišnjem festivalu nauke učestvovati preko 60 naučnih institucija.

"U poslednjih nekoliko meseci raspisan je konkurs za 1.100 mladih naučnika jer nam je želja da oni ostanu u Srbiji i usavršavaju se i rade u našoj zemlji", kazao je Sabo.

Nenad Zarić, programski kordinator Festivala nauke, kazao je da će posetioci ovog interesantnog događaja imati prilike da prošetaju kroz različite istorijske epohe uz svega nekoliko plesnih koraka.

"Posebnu pažnju publike, uveren sam, privući će postavke naših dugogodišnjih partnera NIS-a i MTS-a. Takodje, eksperti sa Hemijskog fakulteta upoznaće posetioce festivala sa značajem vode kao resursa u budućnosti. Njihove kolege sa Farmaceutskog fakulteta objasniće veze izmedju nauke i kozmetike. Društvo za neuro nauke Srbije će takodje imati zanimljive prezentacije. Odsedanje u svemirskoj stanici, poigravanje sa centrifugalnom silom, provera da li voda zaista ključa na sto stepeni Celzijusa, takodje su izazovi kroz koje će proći posetioci našeg festivala", kazao je Zarić.
Foto: NIS
Naučna zabava u „Zemlji budućnosti“ započinje u hali 3 Beogradskog sajma. Na samom ulazu u ovu halu dočekuje nas postavka kompanije NIS, koja je šestu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke. „Ključ budućnosti“ naziv je edukativne i interaktivne postavke kojom se NIS predstavlja na ovogodišnjem Festivalu nauke, a koja ove godine razvija temu veštačke inteligencije. Kroz ovu postavku posetioci imaju priliku da se upoznaju sa visokom tehnologijom koja nam pomaže u sticanju novih znanja, da se susretnu sa veštačkom inteligencijom i saznaju na koji način je već koriste, da saznaju šta su superkompjuteri i nauče kako se virtuelna realnost koristi u najnovijim naučnim istraživanjima.

Uz sve to, prema Zarićevim rečima, posetioce festivala očekuju brojne naučne avanture koje vode radoznale umove u najrazličitije kutke našeg tela.

"Čulo mirisa će se naći na posebnim mukama pred molekulima ne baš prijatnog mirisa. Snaga i izdržljivost posetilaca biće na probi zbog jedne tako zahtevne discipline kao što je veslanje, dok će optičke iluzije oduševiti sve koji se budu našli na Beogradskom sajmu. Poseban segment festivala posvećen je vulkanima u našem organizmu i metodama koje njih kontrolišu i gase", kazao je Zarić.

U hali 3 posetioci će moći i da pokrenu avion uz malu pomoć solarne energije, da se upuste u istraživanje svemirskih stanica, upoznaju sa značajem reciklaže u zaštiti životne sredine i otkriju kako mogu da dođu do čiste vode u slučaju da sve slavine presuše. Kroz postavku NATIONAL GEOGRAPHIC saznaće o velikom problemu zagađenja plastikom, dok na štandu Mejker spejsa mogu isprobati 3D štampače i 3D olovke.

U hali 3A smešteni su Ekspertinejdžeri, zona u okviru koje mladi naučnici predstavljaju svoja umeća i najnovija naučna dostignuća. U okviru ove zone Gimnazija „Sveti Sava“ iz Požege posetiocima predstavlja vatrogasce iz zemlje budućnosti, robotizovan sistem za gašenje požara, Osnovna škola „Sava Kerković“ iz Ljiga predstavlja Teslin tranformator i Teslinu kuglu, kao i solarni panel napravljen od konzervi, a Prva beogradska gimnazija najrazličitije eksperimente iz termodinamike.

Naučno-fantastična bina i ove godine je u hali 5, na kojoj eksplozivne, interaktivne i uvek zabavne naučne šou programe izvode naučnici iz Evrope i SAD-a. U hali 5 predstaviće se i Greg Gejdž, čuveni američki neuronaučnik, koji će približiti neuronauku najrazličitijim uzrastima radoznalaca i uz pomoć eksperimenata razotkriti neke od najzagonetnijih funkcija mozga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: