Da li je novogodišnja rasveta bezbedna za pse?

Kada je pre nekoliko dana jednog psa u beogradskom parku Manjež udarila struja nakon njuškanja lampiona novogodišnje rasvete – na društvenim mrežama se postavilo pitanje – da li je rasveta bezbedna za pse i malu decu?

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2018.

20:01

Da li je novogodišnja rasveta bezbedna za pse?
Foto: YouTube Screenshot

Naime, verovatno ste propratili priču o psu Paji, koji je pre nekoliko dana zamalo nastradao od strujnog udara. Tada je Petface.net pisao nadležnima kako bismo saznali da je ova rasveta bezbedna za pse i decu, s obzirom na to da je i prošle godine bilo problema sa njom!

-Upoznati smo sa ovim slučajem putem medija. Oprema je još prilikom uvoza sertifikovana na naponski rad od 24 volta, što je čini apsolutno bezbednom. Jedini način do kog može doći do eventualnog ugrožavanja bezbednosti jeste ukoliko nasilnim putem napojni kablovi budu oštećeni, što je slučaj i sa svim ostalim energetskim instalacijama bilo koje institucije, rekli su nam iz Grada.

Oni su potvrdili i da je povodom nedavnog slučaja ekipa izašla na teren i utvrdila da je oprema apsolutno bezbedna, a da je nasilnim putem mehanička zaštita napojnog kabla oštećena.

-Odgovorno je NN lice, koje je pokidalo zaštitu kabla. Ne možemo pričati o posledicama, kada o ovom slučaju nije obaveštena ni Veterina Beograd niti Policija, dodali su oni i naveli da po aktuelnoj komunalnoj odluci, kućni ljubimci moraju nositi brnjicu ili zaštitnu korpu prilikom šetnje na javnim površinama.

-Ne navodimo da je taj pas pregrizao zaštitu i pokidao, možda je neki pas pre njega to učinio ili vandali, obzirom da se na snimku vlasnika psa – objavljenom na društvenim mrežama – vidi da je ukras oboren na zemlju i vidi se oštećen bužir kabla, objasnili su nam oni.

Iz Komunalne policije u Beogradu u našu redakciju stigla je i zvanična Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Grada Beograda, koja glasi:

– Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povodniku. Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa, snosi punu odgovornost za njegovo ponašanje na javnoj površini. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom. Držalac opasnog psa koji je registrovan u Centralnoj bazi podataka o psima koju vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva, a koji nema prebivalište na teritoriji grada Beograda, može izvoditi opasnog psa na javne površine po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice gradske uprave nadležne za komunalne poslove.

U Beogradu je jasno propisano u koje doba dana se pas može pustiti sa povodnika. Vreme kada se pas sme puštati sa povodnika da se slobodno kreće SAMO u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini jeste od 22 časa do 9 sati ujutro sledećeg dana.

-U periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20 sati do 10 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena, dok se u neposrednoj blizini škola, nevedeni vremenski periodi ograničava se do 7.30 sati sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana, ali se navedeno ne odnosi na opasne pse.

Kako pas koji ima 7 kilograma ne spada u kategoriju OPASNIH PASA i slobodno se šetkao parkom oko 2 sata nakon ponoći – postavlja se pitanje odgovornosti. U svakom slučaju – BUDITE OPREZNI, pogovotu ako primetite da je neki od novogodišnjih lampiona i ukrasa oboren. U tom slučaju pozovite nadležne, kako bismo svi zajedno sprečili neki od neželjenih epiloga!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: