Lender "Insajt" uspešno sleteo na Mars VIDEO

Nasina letelica Insajt (InSight) uspešno je sletela na površinu Marsa nešto pre 21 sat po našem vremenu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

20:27

Lender
Foto: NASA/JPL-Caltech

Svemirska letelica Insajt, koja je nastajala skoro deset godina i koštala gotovo milijardu američkih dolara, ušla je u Marsovu atmosferu oko 20.53 sat po našem vremenu.

Kada je uletela u Marsovu atmosferu, izbacila je tri noge za sletanje i padobran. Letelica je okrenula svoj toplotni štiti prema planeti, kako bi se zaštitila od temperature koja iznosi 1700 stepeni Celzuijusovih.

Za samo dva minuta, tačno u 20.55 u kontrolnoj sobi Nase saopšteno je da je lender Insajt uspešno sleteo na površinu Crvene plate.

"Nadmorska visina 600m, 400m, 300m, 200m, 80m, 60m, 50m, 37m, 30m, 20m, 17m, dodirnuo je tlo", glasila je poruka.

Kako pišu strani mediji, glavni zadatak ove misije biće kopanje tla Marsa i istraživanje karakteristika planete ispod površine. Nakon setanja, robotu će biti potrebno nekoliko meseci da postavi sve potrebne instrumente na površinu kako bi ispitivanje počelo.

Insajt je putovao sedam meseci 484.773.006 kilometara krećući se najvećom brzinom od 10.000 kilometara na sat.

Kako je izgledalo spuštanje letelice na površinu Marsa možete pročitati u našem blogu koji sledi u nastavku. LIVE BLOG

20.26

Insajt će sleteti na lokaciju pod nazivom Elisium Planitia, ravnicu na ekvatoru Marsa. Planitia je latinski naziv za ravnu površinu, dok Elisium u prevodu sa starogrčkog znači raj za život posle smrti.

Određena lokacija za sletanje je oko 600 km mesta na kome je Curiosity vozilo dotaklo tlo u avgustu 2012.

20.46

Nasini naučnici opisuju fazu ulaza, spuštanja i sletanja svojih misija na Mars "sedam minuta terora", piše urednik časopisa Gardijan.

Letelica će uleteti u 'paklenu' Marsovu atmosferu. Nakon što preživi ove uslove, izbaciće tri noge za sletanje i padobran.

Na Nasinom programu koji ide uživo naučnik je upravo rekao da je najgora noćna mora ako InSight pristane na stenu. "Ne postoji ništa što bi svemirska agencija mogla da uradi", rekao je.

Još jedan stručnjak iz Nase upravo opisuje kompleksnost sletanja Insajta, uporedivši ga sa igranjem košarke, tačnije bacanjem lose iz Los Anđelesa i pogađanjem lopt u zgradu Empajer stejt u Njujorku.

20.53

Ulazak u atmosferu

Insajt je ušao u Marsovu atmosferu. Svemirska letelica će prema planeti okrenuti svoj toplotni štit, koji će ga zaštititi od temperature do koja iznosi 1700 stepeni Celzuijusovih.

20.55

INSAJT JE SLETEO

Napeto čekanje u kontrolnoj sobi Nase, dok nadležna osoba pruža ažuriranja na Insajtovom kretanju.

"Nadmorska visina 600m, 400m, 300m, 200m, 80m, 60m, 50m, 37m, 30m, 20m, 17m", kaže ona. Trenutak kasnije: "Dodirnuo je tlo".

Potom su usledili pozdravi i zagrljaji oduševljenih naučnika u kontrolnoj sobi jer je letelica uspešno sletela na površinu Marsa.

21.04

Insajt je već snimio fotografiju. Ona je zabeležena kroz prašinu koja će naknadno biti uklonjena. NASA je saopštila da bi mogla da dobije fotografiju odmah, ili će stići večeras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: