Ova naselja kriju najveće tajne naše prestonice VIDEO

Kako bi se istaklo keltsko kulturno istorijsko nasleđe u Beogradu, Turistička organizacija Beograda je ovog meseca izdala publikaciju pod nazivom: Tragom naselja Skordiska na tlu današnjeg Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2018.

18:49

Ova naselja kriju najveće tajne naše prestonice VIDEO
Foto: Prva TV

Kakav je to trag i šta ćemo novo saznati o prestonici, saznali smo od direktora Turističe organizacije Beograda Miodraga Popovića, koji je u emisiji 150 minuta otkrio pojedine detalje knjige.

"Mnogo toga što se nalazi u ovoj knjizi prvi put saznajemo, jer ovo je neki period od 3. veka pre nove ere. Dakle o Keltima koji su živeli na području današnjeg Beograda. Mi smo danas ovim brodom obišli sva ta mesta i lokacije na kojima su se nalazila njihova naselja. Ona su išla niz reku Dunav, tamo od Nemačke, Austrije i naši daleki preci su živeli i zauzimali ovaj prostor", ističe Miodrag.

Iako je mnogima nepoznato, srpski narod je usvojio veliki broj keltskih reči i izraza koji se danas koriste u našem jeziku, a koje možete pronaći u kratkom rečniku knjige. Kelti su nam ostavili veliku tradiciju, poput kola, ali i mnogih drugih stvari koje mi smatramo da su izvorno srpke.

"Negde je to mešavina naroda i običaja, i svega onoga što se u ovom gradu dešavalo pre 2.500 godina. Beograd ima mnogo neispričanih priča, a ovo je jedna od prvih. Keltsko naselje korelira sa mnogim drugima narodima u Evropi, Britancima, Bretanjcima u Francuskoj, Baskima, zapravo mnogim delovima Evrope gde su Kelti živeli i dali doprinos potonjim kulturama koje su se razvijale na osnovu onog što su oni započeli", objašnjava Popović.

Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da smo na ovaj način, odnosno sa delom keltskog nasleđa, povezani sa većinom naroda u Evropi

Kada je reč o materijalnim ostacima ratničkog naroda, kako često zovu Kelte, nema ih mnogo. Ali ipak, Miodrag izdvaja neke od najznačajnijih:

"Materijalni dokazi i ostaci su veoma retki. Na mestima gde su oni živeli grad se dosta razvijao, prvo kada su došli Rimljani, a zatim vekovima kasnije različiti uticaji civilizacija koje su ovde živele. Oni su gradili kuće od drveta, a po mom mišljenju, najzanimljivija je Ada Huja i naselje koje se tamo nalazilo. Naravo, ono više ne postoji, samo tragovi koji se sada nalaze duboko u zemlji. Takođe, neke tragove iz nešto bliže prošlosti nalazimo na Trgu republike, gde se upravo odvija rekonstrukcija."

Šta još krije Beograd, ali i na koji način žele da ožive nekadašnji keltski način života i rekonstruišu njihove običaje saznajte u sledećem prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: