Celo odeljenje na rođendane? Poverenica: Može takva odredba VIDEO

Deca u Srbiji bi na svoje rođendane trebalo da pozovu sve drugare iz odeljenja ili nijednog, predviđa novi pravilnik o suzbijanju diskriminacije. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da takva odredba može da postoji, a da će praksa pokazati ukoliko dođe do problema.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2018.

12:11

Celo odeljenje na rođendane? Poverenica: Može takva odredba VIDEO
Foto: Screenshot TV PRVA

"Pravilnik možete da promenite mnogo brže nego zakon ukoliko uvidimo problem. Nije suština da imamo dokument koji se ne primenjuje. Tema rodne ravnopravnosti treba da se provlači kroz sve nastavne predmete u školi", rekla je Janković za TV Prva.

Pravilnik je u primeni od 1. septembra, a prema rečima Brankice Janković nije teško pozvati sve drugove na rođendan, ali je pitanje da li je moguće organizovati da imate takvu koheziju da se svi u odeljenju druže.

Ona je pojasnila da kabinet koji predvodi nije učestvovao u izradi pravilnika, ali da kontroliše kako se propisi sprovode.

"To što nismo učestvovali nije značajno. Dali smo preporuku da ga treba što pre doneti, jer treba da olakša nastavniku kako da postupa u slučaju sumnje da postoji diskriminacija", rekla je Janković i dodala da se roditelji najviše žale na ostvarivanje prava na obrazovanje učenika sa invaliditetom.

"Česte su diskriminacije jer neko nema novca za neke patike ili garderobu i to je nedopustivo", dodala je Janković.

U video-materjalu možete čuti više na tu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

250 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: