Sin Peka Dapčevića: Želeo je da bude sahranjen sa običnim svetom

"Voleo je taj datum (20, oktobar), za njega je Beograd bio najveća pobeda, i jako je voleo Beograd do poslednjeg dana…", rekao je sin narodnog heroja Peka Dapčevića, Vuk Dapčević.

Izvor: B92, N1

Nedelja, 21.10.2018.

09:38

Default images

To je izjavio povodom 74. godišnjice od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, koja je juče obeležena.

U borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je oko 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije. Beogradskom ofanzivom okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda.

Vuk Dapčević, sin partizanskog vojskovođe Peka Dapčevića koji je zajedno sa Fjodorom Tolbuhinom predvodio oslobodioce Beograda, rekao je da veruje da bi njegov otac danas bio razočaran u svoje ideje, kao i da bi ga pogodila situacija oko ‘99.

Posebno bi teško doživeo raspad Jugoslavije, dodao je on.

Kako je rekao, za njegovog oca 20. oktobar je bio praznik, međutim “u kući nije držao časove istorije”.

"Voleo je taj datum, za njega je Beograd bio najveća pobeda, i jako je voleo Beograd do poslednjeg dana… Moj otac nije držao časove istorije u kući. Napisao je 14 knjiga, a od toga jedna je o Beogradu, sadrži celu priču o operaciji oslobođenja grada”, rekao je Dapčević.

"Volim da odem kod oca na grob na taj dan, odnesem buket karanfila", ispričao je on kako provodi 20. oktobar.

Rekao je i da članovi njegove porodice nisu nikada pozvani na državnu proslavu 20. oktobra koja je poslednjih par godina postala i pomodarstvo.

Dapčević je rekao da njegov otac nije sahranjen u Aleji zaslužnih građana na sopstveni zahtev. "Želeo je da bude sahranjen među običnim svetom, jer se najviše i družio sa takvim ljudima, tražio je od mene da to uradim tako, kao i da se ne objavi ta vest i da se ne zna", objasnio je on.

Rekao i da nije tačna legenda je Peko Dapčević u Beograd ušao na belom konju, već je taj konj bio crn i zvao se Zelenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: