Ovaj profesor predaje biologiju po Bibliji: "Evolucija ne postoji"

Profesor Ivan Turinski je pozvao učenike da odbace ono što piše u udžbenicima i preporučio im da čitaju samo Bibliju.

Izvor: nedeljnik.rs

Subota, 06.10.2018.

08:59

Ovaj profesor predaje biologiju po Bibliji:
Foto: Thinkstock

Profesor biologije na uglednoj prirodno-matematičkoj gimnaziji u Rijeci predaje učenicima da je zemlja centar svemira, da globalno zagrevanje ne postoji, kao i da je teorija evolucije samo "gebelsovska propaganda".

Profesor Ivan Turinski, o kojem pišu mediji u regionu, na predavanja dolazi sa Biblijom, njegove najvažnije teze, prema svedočenju učenika, jesu da evolucija ne postoji, te da su sve biljke i životinje nastale iz talasa, ali ne morskih, već iz područja visokog i niskog pritiska.

Profesor tvrdi i da je postojalo samo jedno ledeno doba, a da je svemir star 9.000 godina.

Svojim, kako mediji navode, "fundamentalističkim i klerikalnim" stavovima profesor se hvali na "Fejsbuku", mada je neke objave izbrisao nakon što je počela afera, prenosi N1.

Turinski je, prema podacima dostupnim na internetu, diplomirao biologiju na Univerzitetu Josipa Jurja Štrosmajera u Osijeku.

Turinski je pozvao učenike da odbace ono što piše u udžbenicima i preporučio im da čitaju samo Bibliju, prenosi Nedeljnik.

Profesor je naveo da je Zemljina kora formirana "u roku od tri do šest minuta", te da "čovek ne pripada carstvu životinja i da je u svojoj suštini odvojen od životinjskog sveta, ali da ga nauka, nažalost, još svrstava u primate".

Na pitanja učenika da li u pismenim ispitima moraju navesti ono što on predaje, pošto se to kosi sa onim što piše u udžbeniku, Turinski im je poručio da, ipak, "moraju napisati ono što piše u udžbeniku, jer se ne smeju otkriti", ali da ne zaborave "pravu istinu".

Većina učenika usprotivila se stavovima profesora, kao i njihovi roditelji i najavljuju obraćanje državnim institucijama.

Liberalni mediji u Hrvatskoj komentarišu da je klerikalizacija društva poodmakla u svim sferama života, te da je slučaj profesora Turinskog samo jedna u nizu takvih afera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: