Nobelova nagrada za mir za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu

Kongoanac Denis Mukvege i Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu, saopšteno je danas u Oslu.

Izvor: Beta

Petak, 05.10.2018.

11:28

Nobelova nagrada za mir za borbu protiv seksualnog nasilja u ratu
Foto: Tanjug / AP Photo/Christian Lutz

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u lečenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica zajednice Jazida, bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.

Oni su dobili nagradu za "svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima", saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadija Murad, jesu otelotvorenje svetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret "I ja" (Me Too), koji je nastao pre godinu dana po otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN) zbog napora u privlačenju pažnje javnosti na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja.

Već su dodeljene ostale ovogodišnje Nobelove nagrade: za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodeljuje u Norveškoj.

Ove godine izostaje dodela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala sa silovanjem, koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta "Me Too".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: