Roze: Kako su pankeri preuzeli pravu mušku boju

Simbolika roze boje često je menjana u protekla tri veka. Osim što joj se pripisuje značenje ženstvenosti, ona je bila i omiljena boja pank pokreta, a danas zauzima bitno mesto u simbolici aktivizma i otpora.

Izvor: Danas

Sreda, 26.09.2018.

18:00

Roze: Kako su pankeri preuzeli pravu mušku boju
Thinkstock / Ilustracija

Stanovište da je roze ženstvena boja je relativno novo. Tokom 18. veka boja je posmatrana kao aristokratska i elegantna za oba pola.

Do 19. veka muškarci u Evropi i Americi su odbacili svetle pastelne boje i odlučili se za tamnije nijanse, ali roze i dalje nije bila pripisana isključivo ženskom polu.

Krajem ovog perioda donji veš uglednih žena bio je isključivo beo. Šareni korseti i kostimi bili su rezervisani isključivo za glumice, kurtizane i prostitutke, piše Danas.

Na pragu 20. veka novorođenčad su najčešće oblačena u belo, a deca su nosila sve boje.

Godine 1918. vlada generalno prihvaćeno pravilo da je roze boja za dečake, a plava za devojčice. Roze, kao određenija i jača boja, bila je pogodnija za dečake, dok je plava, koja je delikatna i nežna, bolje pristajala devojčicama.

Međutim, od početka dvadesetih godina roze boja je pripisana devojčicama, a plava dečacima. Kada su stavovi o suštinskim rodnim razlikama postali snažniji tokom pedesetih godina, majke su bile ohrabrivane da bebe oblače u ove boje.

Roze je bila izuzetno popularna boja u periodu rasta popularnosti rok muzike šezdesetih i začetkom panka sedamdesetih godina prošlog veka.

Elvis Prisli preferirao je flamingo nijansu roze boje kada su bile u pitanju prve jakne, kombinezoni sa cirkonima i njegov kadilak, koji je namenski ofarban u boju koja će kasnije postati “Elvis ružičasta“.
Thinkstock / Ilustracija
Bitlsi su se odlučili za "hot pink" nijansu kada su se fotografisali za svoj, sada čuveni, osmi album "St. Pepper’s Lonely Hearts Club Band".

Pronalazak fluorescentnih nijansi sedamdesetih godina doveo je do formiranja nove generacije fanova roze boje.

Pank scena posebno je uživala u "lošem ukusu" ultra pink nijanse. Sastavi The Clash, Sex pistols, Ramones, X-ray Spex i Jesus & Mary Chain koristili su ovu boju za omote svojih albuma.

U decenijama nakon toga, roze nije bila modna opcija za muškarce. Smatra se da je reper Cam’ron, koji je obukao roze krznenu bundu tokom njujorše Nedelje mode 2002. godine, vratio muškarce roze boji.

Ova boja predstavljena je kao određena vrsta izazova za muškarce, u okviru kojeg oni dokazuju da su dovoljno samouvereni da je nose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: