Nuklearni otpad će završiti ispod britanskih nacionalnih parkova?

Visoko radioaktivni nuklearni otpad mogao bi biti za stalno zakopan ispod britanskih nacionalnih parkova i područja specijalnih prirodnih lepota, ako bude usvojen plan vlade koji ima podršku poslaničkog komiteta.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2018.

21:57

Nuklearni otpad će završiti ispod britanskih nacionalnih parkova?
Foto: Thinkstock ilustracija

Duboko zakopavanje se smatra jedinim trajnim rešenjem za nuklearni otpad koji će ostati radioaktivan mnogo hiljada godina, a trenutno se nalazi u brojnim skladištima širom Velike Britanije, piše list Gardijan.

Pokušaji vlade Velike Britanije da 2013. godine u Kambriji izgradi postrojenje od 12 milijardi funti osujećeni su jer su lokalne vlasti odbacile predlog.

Novi plan je objavljen u januaru, i dobio je podršku parlamentarnog komiteta za biznis, energetiku i industrijsku strategiju, čiji članovi tvrde da za odlaganje nuklearnog otpada treba izabrati najbezbednije mesto, nezavisno od lokacije.

"Odlučili smo da ne koristimo kriterijume za izuzeće nacionalnih parkova i područja specijalnih prirodnih lepota, jer smatramo da je u ovom slučaju ispravno da bezbednosna pitanja prevladaju nad brigom za životnu sredinu", rekla je predsedavajuća komiteta, laburistkinja Rejčel Rivs.

Tokom 50 godina korišćenja nuklearne energije u Velikoj Britaniji, stvoreno je 750.000 kubnih metara otpada, ali država još nije razvila trajno rešenje za njegovo uklanjanje.

Prema planovima, podzemna skladišta bi bila na dubini između 200 i 1.000 metara ispod površine.

Govoreći pred komitetom 10. jula, ministar energetike Ričard Harington je rekao da "ne tvrdi da otpad treba staviti u nacionalne parkove, ali da bi bilo pogrešno isključiti ih".

Plan je naišao i na žestoke kritike.

"Sramno je kada pomislite o kompanijama koje zakopavaju nuklearni otpad i vade gas iz škriljaca na nekim od najlepših mesta u zemlji. Rasprave oko toga koje zajednice moraju da se nose s toksičnim materijalima nas brukaju", rekla je poslanica Zelene partije Kerolajn Lukas.

Rut Bredšo iz Kampanje za nacionalne parkove kaže da su ta područja "dragocena nacionalna imovina" i da je predloženo skladište "potpuno suprotno svrsi nacionalnog parka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: