Obrazovni serijal o filantropiji na nacionalnoj televiziji

Tokom nekoliko narednih vikenda publika širom Srbije putem malih ekrana imaće priliku da pogleda preostale četiri epozode aktuelnog serijala „O dobrim delima ili sve o komšijinoj kravi“ koji obrađuje pojam filantropije, njenu istoriju, kao i primere filantropskog delovanja u Srbiji i svetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

17:26

Obrazovni serijal o filantropiji na nacionalnoj televiziji
Printscreen YouTube/O Dobrim Delima

Serijal se sastoji iz 6 polučasovnih epozoda koje će se sve do 5. avgusta svake nedelje u jutarnjem terminu od 9.15h emitovati na TV O2, odnosno 18 kraćih epizoda predviđenih za plasiranje na internet koje su dostupne na youtube kanalu O dobrim delima.

Serija kolažnog tipa u produkciji Fonda B92 za cilj ima da značenje filantropije i osnovne načine i mehanizme filantropskog delovanja približi građanima Srbije, kao i to da se oni pre svega inspirišu i motivišu da i sami doprinesu poboljšanju života u svojim zajednicama.

Kroz istorijske primere filantropije u srpskom društvu pomenuto je delovanje brojnih srpskih značajnih ličnosti koje su ostavile vredna zaveštanja srpskom društvu i državi kao što su Kapetan Miša Anastasijević, Ilija Milosavljević Kolarac, Nikola Spasić, Sava Tekelija, Katarina Milovuk, Delfa Ivanić, Stana Milanović, Radovan Lazović i drugi. Pored istorijski bitnih ličnosti, kroz serijal su obrađene i teme filantropije u savremenom srpskom društvu, odnosno mapirani su i prikazani lokalni primeri filantropije i načini filantropskog delovanja, preko metoda davanja kojima se prikupljaju sredstva, do oblika registrovanja, mehanizama funkcionisanja i promocije. Pomenuti su primeri Svratišta koje uspešno pomaže deci sa ulice i nudi dnevno utočište, SOS Dečijeg sela iz Kraljeva i njihove Omladinske kuće, organizacije Naša kuća koja upošljava mlade sa smetnjama u razvoju, Smart kolektiva koji u saradnji sa brojnim kompanijama promoviše odgovorno poslovanje i socijalno preduzetništvo, zatim primeri istaknutnih pojedinaca u zajednici koji su svojim delovanjem pomogli svojim sugrađanima, kao i filantropska delatnost komercijalnih firmi kao što su Nordeus, Erste banka, Hemofarm itd. Na kraju, obrađena je i tema uloge volonterizma i verskih zajednica i njihov uticaj i značaj na podsticanje filantropije u društu.

Emitovanje putem nacionalne televizijske stanice i mogućnost gledanja na internetu, kao i „skidanja“ sa interneta omogućiće da ova jedinstvena baza znanja dopre do raznovrsne i široke publike, da je edukuje i inspiriše da u skladu sa svojim mogućnostima i interesovanjima pokrene ili se priključi akcijama koje doprinose poboljšanju života društvene zajednice i pojedinaca kao njenih članova.

Finansijska podrška projektu pružena je od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, režiju i montažu potpisuje Vladimir Šojat, dok je izvršna produkcija poverena Ciklotronu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: