Kišni dani usred leta: Da li su nad Srbijom Putinovi oblaci?

Kišu koja danima neprekidno pada u Srbiji korisnici društvenih mreža doveli su u vezu sa Svetskim prvenstvom u fudbalu u Rusiji. Mnogi tvrde da je Rusija koristeći sisteme za teranje oblaka, kako kiša ne bi pravila probleme na utakmicama, navodno, oterala leto sa Balkana.

Izvor: Sputnik

Utorak, 10.07.2018.

09:30

Kišni dani usred leta: Da li su nad Srbijom Putinovi oblaci?
GettyImages

Odgovor na pitanje da li je Vladimir Putin zaista "pokrenuo ruski HAARP" da bi iznad Moskve, Kalinjingrada, Samare i drugih gradova u kojima se održava Mundijal tokom utakmica sijalo sunce, Sputnjik je potražio od stručnjaka Centra za vremensku prognozu "Fobos", potpukovnika Ratnog vazduhoplovstva Rusije, Evgenija Tiškoveca.

"Oblake nisu rasterivali, razbijali iznad gradova domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu. Naša meteorološka služba prati situaciju tokom svih 24 sata, radimo prognoze za televizijsku kuću 'Rosija 24' i sa stopostotnom sigurnošću tvrdim - nije bilo razbijanja oblaka. Meteorološke prilike vrlo pažljivo pratimo i analiziramo. Dakle, ponavljam, nije bilo rasterivanja oblaka, niti modifikacije vremenskih prilika, sve se odvija u okvirima prirodnih okolnosti", izjavio je ruski vojni meteorolog.

One koji misle da je Rusija pokvarila vreme na Balkanu ovaj stručnjak podseća da je u junu temperatura u Beogradu bila za 1,2 stepena viša od dugogodišnjeg proseka. Važno je reći da je tokom juna u Srbiji palo samo 11 odsto kiše od ukupne mesečne norme za taj mesec, podseća Tiškovec.

"Dakle, vreme je bilo toplije i 'suvlje' nego što je obično u junu. Reći da je u Srbiji ovo leto hladno nije sasvim korektno ako gledamo naučne podatke i prosek za ovo doba godine. Što se tiče početka jula, prve dekade ovog meseca, zasad je vreme za svega jedan stepen hladnije od proseka, a palo je do sada takođe 11 odsto od predviđene mesečne norme kiše", kaže on.

Međutim, ne bune se samo Srbi zbog lošeg vremena tokom Mundijala. Vremenske prilike su drugačije nego ranijih godina i u Velikoj Britaniji, pa Britanci podsećaju da nije tajna da se u Moskvi pred paradu na Dan pobede rasteruju oblaci, da Moskva ne krije da upravlja vremenskim prilikama. Sagovornik Sputnjika kaže da "razbijanje" oblaka nije nešto što se može uvek uspešno izvesti. Ako se radi o moćnom frontalnom ciklonu, možete podići celu avijaciju i Rusije i NATO-a u vazduh, učinak će biti neizvestan i čak se može desiti da dođe do obrnutog efekta, kaže on.

"Ljudi koji se apsolutno ne razumeju u meteorologiju i klimatologiju mogu da optužuju Rusiju za modificiranje vremenskih prilika. Ali vazdušni frontovi se kreću sa Atlantika ka Rusiji, odnosno sa severa, sa zapada, povremeno Mediterana ili čak, mada veoma retko, sa Balkana. Mi ih nazivamo 'strašni Balkanci', jer nam donose obilne padavine. Kao oficir u penziji odgovorno tvrdim da Rusija ne može da utiče na vremenske prilike u Velikoj Britaniji, čak i ako to silno poželimo", kaže uz osmeh Tiškovec.

On dodaje da bi promena vremena u Srbiji i Britaniji bila moguća samo ako bi Rusija podigla svu vojnu avijaciju i danonoćno razbijala oblake ili "sejala" reagense koji bi izazvali padavine, provocirajući nešto poput onoga što su Amerikanci svojevremeno radili nad Vijetnamom i Korejom, ali da je tako nešto bespotrebno, jer sunce je uglavnom na strani fudbalera i gledalaca.

Evgenij Tiškovec podseća da je kiše tokom Mundijala bilo i u Rusiji. Uostalom, to mogu da posvedoče i naši navijači i fudbaleri koji su se pokisli vratili sa Svetskog prvenstva. Ni klimatolog Aleksandar Samsonov takođe ne veruje da je vojska razbijala oblake. On smatra da je Rusija na ovom polju liderstvo prepustila drugoj moćnoj sili - Kini, koja je, prema njegovim rečima "apsolutni lider kada govorimo o modifikaciji vremena i upravljanju kišama".

"To upravo možemo videti na Tibetu, gde se ogromne količine reagensa lansiraju putem specijalne aparature, i to lokalno veoma utiče na količine padavina. Kina planira da na taj način snabde vodom milione hektara zemljišta. To što Rusija povremeno 'razbija' oblake, to je kap u moru naspram onoga što radi Kina. Pa čak i to što radi Kina, za sada ne može da utiče na globalu klimu“, kaže Samsonov.

U Kini se sledeće godine održava Svetsko prvenstvo, srećom, u košarci, pa će teoretičari zavere za eventualne obilne padavine početkom septembra 2019. morati da optuže neku treću silu, zaključuje Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: