Svemirski avion Virdžin Galaktika izveo drugi let

Kompanija Virdžin Galaktik sprovela je drugi probni let svog svemirskog aviona VSS Juniti iznad pustinje Mohave samo 54 dana nakon što je prvi put upaljen motor tokom leta.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

21:55

Svemirski avion Virdžin Galaktika izveo drugi let
Foto: Gettyimages

Reč je o još jednom uspešnom testiranju motora u letu, koje se dogodilo skoro četiri godine nakon fatalne nesreće prethodne verzije svemirskog aviona. Kompanija je sa svakim novim testiranjem bliža slanju prvih putnika u svemir.

Za razliku od većine letelica koje poleću s tla, Juniti je dizajniran tako da krene ispod krila ogromnog aviona.

Reč je o avionu Vajt najt tu (WhiteKnightTwo) koji je poleteo iz vazdušne i svemirske luke Mohave, noseći svemirski avion.

Ogromni avion nosio je Juniti do visine od skoro 14 hiljada metara, nakon čega ga je pustio u atmosferu.

Usledilo je paljenje motora Junitija, a u avionu su se nalazila dvojica pilota - Dejv Makej i Mark Staki koji su leteli skoro 35 kilometara iznad površine Zemlje i dostigli maksimalnu brzinu od 1,9 maha, skoro dvostruko veću od brzine zvuka.

Tokom prvog probnog leta, Juniti je razvio brzinu od 1,87 maha i leteo na visini od 26 kilometara.

Tokom najnovijeg leta motor je radio samo 31 sekundu, što je kraće u odnosu na vreme rada od 60 sekundi tokom normalnog leta. To je zbog toga što je prvi cilj bio proveriti kako se avion ponaša pri supersoničnim brzinama s većim teretom u zadnjem delu.

Nakon prethodnog probnog leta su u avion dodata dodatna sedišta i oprema, čime je promenjen centar gravitacije aviona. Kada je motor ugašen, piloti su promenili poziciju krila svemirskog aviona, pa su se bzbedno spustili kroz atmosferu i sleteli na pistu.

Juniti je do sada izveo dva testiranja s paljenjem motora, kao i sedam uspešnih letova bez paljenja motora, odnosno sa jedrenjem.

Zahvaljujući nizu uspešnih testova, Virdžin Galaktik sve dalje iza sebe ostavlja nesreću iz 2014. godine, kada se prethodna verzija Junitija raspala nakon što su krila prerano promenila položaj tokom leta s upaljenim motorom.

Tom prilikom poginuo je jedan pilot, dok je drugi teško povređen, piše Klix.

Virdžin Galaktik će sada analizirati nove podatke i nastaviti da se priprema za sledeći test. Još nije poznato koliko je testova planirano pre nego što prvi putnici krenu u svemir.

Direktor kompanije Ričard Brenson izjavio je pre nekoliko dana da će uskoro putovati u svemir i da ga od toga dele meseci, a ne godine. Kompanija već ima stotine prijava za let u svemir, a jedna karta košta 250.000 dolara. Kada postane operativan, svemirski avion će povesti putnike na "ivicu svemira", gde će nekoliko minuta provesti u bestežinskom stanju, pre nego što se vrati na Zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: