"Dogodine u Jerusalimu" izazvalo buru posle Evrovizije

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije Neta Barzilaj osim svojim neobičnim nastupom reakciju javnosti izazvala je i pobedničkim govorom.

Izvor: B92

Nedelja, 13.05.2018.

10:23

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

"Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu“, rekla je Barzilaj, što je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Iako Izraelci smatraju Jerusalim svojom najstarijom nepodeljenom prestonicom, glavni grad Izraela je Tel Aviv. Američki predsednik Donald Tramp priznanjem Jerusalima za prestonicu Izraela produbio je međusobne sukobe. Status Jerusalema i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razreši palestinsko-izraelski sukob.

"Neta je jasno stavila do znanja da je njena muzika izraelska propaganda. Kako Evrovizija može da slavi različitost kada je ovom izjavom pucano Palestincima pravo u glavu?“, samo je jedan od komentara na društvenim mrežama dok drugi podsećaju Barzilaj da je zvanično priznata prestonica Izraela Tel Aviv i da je originalan plan UN za podelu Palestine predviđao da Jerusalim bude zasebno telo pod specijalnim međunarodnim režimom. Neki čak ističu da je Barzilaj trebalo da bude diskvalifikovana zbog kršenja pravila promovisanjem političkih poruka. Kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima. Ali tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo u kom je čuveni Stari grad, i kasnije ga aneksirao.

Takav potez Izraela, međutim, nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: