Na nemačkom ostrvu pronađeno izgubljeno blago iz 10. veka

Arheolozi su na nemačkom ostrvu Rigen u Baltičkom moru pronašli zakopane 1.000 godina stare srebrne novčiće, prstenje i narukvice koji su povezani s erom danskog kralja Haralda Gormsona.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.04.2018.

12:39

Na nemačkom ostrvu pronađeno izgubljeno blago iz 10. veka
foto: thinkstock/ilustracija

Nemačka agencija DPA javila je danas da su jedan novčić prvo našla dva arheologa amatera, od kojih je jedan 13-godišnji dečak.

Novčić je nađen u selu Šprode u januaru, posle čega se uključila državna arheološka kancelarije, a celo blago su iskopali stručnjaci prošlog vikenda.

Arheolozi navode da oko 100 srebrnih novčića potiče verovatno iz doba vladavine Haralda Gormsona, poznatog kao Harald "Plavozubi", koji je živeo u 10. veku i uveo hrišćanstvo u Dansku.

On je bio kralj oblasti koja pokriva sadašnju Dansku, severnu Nemačku, južnu Švedsku i delove Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: