Končita Vurst: "Ja sam već godinama HIV pozitivan"

Pobednik Pesme Evrovizije 2014. iz Austrije Končita Vurst, to jest Tomas Nojvirt, saopštio je danas da je već godinama HIV pozitivan, a to je objavio zato što mu je bivši partner pretio da će taj podatak izneti u javnost.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

08:49

Končita Vurst:
Foto: Getty

"Danas je došao dan da se oslobodim velikog tereta za ostatak svog života: ja sam već godinama HIV pozitivan", napisao je Vurst na svom profilu na Instagramu.

On se odlučio na ovaj korak jer je jedan "bivši" pretio da će sa ovom privatnom informacijom izaći u javnost, pa je odlučio sam da o bolesti, koju je krio, obavesti obožavaoce.

"U budućnosti nikome ne dajem za pravo da mi preti i na takav način utiče na moj život“, poručio je pobednik Evrovizije 2014. godine.

Od postavljanja dijagnoze, kako je napisao, nalazi se pod medicinskom terapijom, i tvrdi da je već godinama ispod granice dokazivanja zaraženosti, to jest da nije u stanju da prenosi virus.

Vurst ukazuje da nije sa ovom informacijom izašao u javnost pre svega zbog porodice, koja ga je podržava od prvog dana kada je ustanovljen virus i želeo je da ih poštedi javne rasprave o HIV statusu.

Takođe i prijatelji, kako tvrdi, znali su za oboljenje i podržavali su ga. Vurst ističe da je svakako ova informacija važna samo za ljude sa kojima je imao seksualni kontakt.

"Izlaženje u javnost sa tom informacijom je svakako bolje nego da to učini neko treći. Nadam se da ću ohrabriti ljude i napraviti korak protiv stigmatizacije ljudi koji su se, bez da su krivi, zarazili HIV-om“, napisao je Vurst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: