Čudni specijaliteti: Da li biste probali "malu braću severa"?

Iako mnogi sebe nazivaju gurmanima, postoji hrana koju ni takvi ne bi probali. Dok je nekima od same pomisli na pojedinu hranu muka, drugima je na drugom delu sveta pravi specijalitet. Ipak, o ukusima se ne raspravlja. Sajt punkufer.hr napravio je listu najčudnijih jela na svetu.

Izvor: punkufer.hr

Sreda, 11.04.2018.

11:44

Čudni specijaliteti: Da li biste probali
Foto: Thinkstock

Sušeni pafin

Slađi od pingvina, pafini su jedan od simbola Islanda, ali i delikatesa koje ostatak sveta ne odobrava. Iako se među bizarnim specijalitetima sa severa mogu naći i fermentirani morski pas čiji miris samo najjači mogu podneti, kitovi odresci, ovčji testisi i kuvana ovčja glava, mala braća severa, kako im glasi ime na latinskom, izazivaju najviše sažaljenja. Ipak, većinu domaćih stanovnika to ne uznemirava jer im se sviđa njihovo meso koje podseća na pačje s ribljom aromom. Suše ga ili jedu kao pečenje.

Supa od kornjače

Iako je u nekim državama zabranjena zbog zaštićenosti vrste, u Kini i Singapuru, Ekvadoru i još nekim zemljama još se jede supa od kornjače. Meso, koža i unutrašnji organi glavni su sastojak supe koje oni koji su ju probali dižu u nebesa.

Zmijsko srce

U Vijetnamu možete isprobati zmijino srce. Nakon što sami odaberete koju zmiju će za vas pripremiti, najpre ćete dobiti svežu krv. Srce koje još pulsira staviće vam u rakiju i to je drugi deo dezerta. Vijetnamci smatraju da je upravo pulsirajuće srce ubijene zmije jača muškost. Pripremiće vam kožu i ostale delove zmije jer se u Vijetnamu sve koristi za jelo.

Prženi pauci

Zašto umesto prženih krompirića ne biste probali pržene pauke? Planirate li put u Kambodžu, svakako razmislite o ovom specijalitetu. Mariniraju se u šećeru i soli nakon čega se prže u belom luku.

Oči tune

U Japanu jedu tunu. I oči tune. Potražite ih u nekim suši restoranima ili u prodavnicama. Često njen ukus opisuju kao sličan ukusu lignje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: