Vredan zub ogromnog praistorijskog predatora ukraden u Australiji

Zub džinovske praistorijske ajkule dugačak osam centimetara ukraden je sa skrivenog lokaliteta u udaljenom nacionalnom parku na obali Nangalu u Zapadnoj Australiji.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

17:12

Vredan zub ogromnog praistorijskog predatora ukraden u Australiji
Thinkstock / Ilustracija

Fosil je pripadao vrsti džinovskih okeanskih grabljivica - megalodona, predaka današnjih ajkula, koje su izumrle pre oko 2,6 miliona godina.

Ukradeni zub je bio jedan od dva takva u nacionalnom parku na obali Nangalu, inače proglašenoj za svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska.

Zvaničnici nacionalnog parka veruju da su kradljivci znali tačno šta rade, odnosno da je zub namerno ukraden, piše Bi-Bi-Si.

"Najgore u svemu je to što je ukraden zub koji je bio u boljem stanju i za čije postojanje se nije bilo toliko poznato. Inače ga je naše osoblje bilo i fizički zaštitilo, pokrivši ga i maskiravši kako bi ostao sakriven", izjavio je portparol nacionalnog parka Arvid Hogstrom.

Osim što se nalazio na relativno skrivenoj lokaciji, zub je bio povezan sa kamenom. Za razliku od drugog zuba, turisti ga nisu posećivali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: