Klimatske promene više utiču na žene nego na muškarce

Žene su više nego muškarci izložene klimatskim promenama, pokazuju studije Ujedinjenih nacija. Podaci UN pokazuju da 80 odsto osoba raseljenih zbog klimatskih promena čine žene.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.03.2018.

15:09

Klimatske promene više utiču na žene nego na muškarce
Thinkstock

S obzirom da su one primarno te koje brinu za hranu i grejanje, to ih čini ranjivijima u situacijama kada dođe do perioda poplava i suša.

U Pariskom sporazumu iz 2015. godine navedeno je da su žene nesrazmerno pogođene u odnosu na muškarce.

U centralnoj Africi gde je 90 odsto jezera Čad nestalo, grupe nomada su posebno rizična grupa, pa žene moraju mnogo više da hodaju u potrazi za vodom.

"Tokom perioda suše muškarci idu u gradove... ostvljajući žene da paze na porodice", izjavio je za BBC njuz koordinator Saveza domorodačkih žena i ljudi Čada (AFPAT) Hindou Omarou Ibrahim.

Kako su sušne sezone sve duže, žene sve teže uspevaju da nahrane i obezbede porodice bez podrške i postaju sve ranjivije, istakao je Ibrahim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: