Zašto Britanci voze levom stranom?

Osim vozača u Velikoj Britaniji, oko 35 odsto svetske populacije vozi levom stranom ulice. Reč je pretežno o zemljama koje su bivše britanske kolonije. Šta je uzrok ove pojave?

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

18:45

Zašto Britanci voze levom stranom?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Razlog je star nekoliko stotina godina, pre nego što su automobili uopšte izumljeni.

Kad god bi vitezovi u oklopu jahali drumovima, stanovništvo bi se sklanjalo na levu stranu jer se puna oprema ovih ratnika nalazila na njihovoj levoj strani.

Vitezovima je takođe bilo lakše da izvuku mač s desne strane ukoliko bi neko od prolaznika imao lošu nameru.

Prvi vozači konjskih zaprega u Americi i Francuskoj počeli su da voze sa desne strane jer su sedeli na zadnjem levom konju, što znači da s leve strane nisu mogli dobro da vide vozače koji im idu u susret.

Kada su SAD stekle nezavisnost od Velike Britanije, ovaj običaj postao je regulisan zakonom.

S obzirom na to da je u SAD počeo da se proizvodi sve veći broj automobila, bilo je logično da se u ostalim zemljama vozi na desnoj strani puta, jer su se volan i instrument-tabla nalazili na levoj strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: