Kraljica zbog uvrede nakon 60 g. raskinula saradnju sa kompanijom

Kompanija "Rigby & Peller" iz Londona izgubila je povlastice britanske kraljevske porodice nakon objavljivanja autobiografije njene bivše vlasnice.

Izvor: B92

Petak, 12.01.2018.

11:50

Kraljica zbog uvrede nakon 60 g. raskinula saradnju sa kompanijom
Foto: Gettyimages

Kompanija, koja od 1960. godine proizvodi donji veš za kraljicu Elizabetu II i druge članove kraljevske porodice, izgubila je povlastice nedugo nakon što je Džun Kiton objavila svoju autobiografiju pod imenom “Storm in a D-Cup”.

Kiton, koja je ja kraljicu proizvodila brushaltere u sedamdesetim i šezdesetim godinama, otkrila je u svojoj knjizi da je bila zvanični proizvođač korseta za kraljevsku porodicu u vreme svojih redovnih poseta Bakingemskoj palati.

"Žao mi je što je Bakingemska palata to shvatila kao uvredu. U pitanju je ljupka priča o tome šta se dešavalo u mom životu, ali i o mom zanimanju uopšte", rekla je 82-godišnja Kiton.

"Sve što sam u knjizi napisala, bilo je da sam išla tamo. Nikada, nijednom, nije bilo reči o tome šta sam tamo radila", dodala je.

Kiton kaže da odluku kraljevske porodice smatra "neverovatnom", i da je verovatno pre objavljivanja knjige trebalo da pita palatu za dozvolu, ali da joj u tom trenutku nije prošlo kroz glavu da radi bilo šta pogrešno.

"Toliko je uznemirujuće što se to dešava pred kraj mog života. Ali, šta tu mogu. Ne mogu da se svađam sa palatom, niti bih to želela, ali je teško", rekla je.

Bakingemska palata odbila je komentarisanje ovih navoda.

Britanska asocijacija za kraljevske povlastice navodi da gubitak statusa kompanije nema veze sa objavljivanjem biografije, dodajući da se svake godine otkaže 20 do 40 povlastica, koje se dodeljuju drugim kompanijama.

Kraljevske povlastice, koje mogu da izdaju samo kraljica Elizabeta II lično, princ Filip i princ Čarls, dodeljuju se kompanijama i zanatlijama koji su u prethodnih pet do sedam godina za kraljevsku porodicu vršili razne izvanredne usluge ili je snabdevali izvanrednim dobrima.

Povlastice se ne dodeljuju pripadnicima profesija koje imaju veze sa bankarstvom, zakonom illi novinarstvom.

U ovom trenutku, kraljevske povlastice uživa oko 800 kompanija i pojedinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: