Poziv restoranima da se prijave za Ukus Francuske 2018.

Posle fantastičnog uspeha tri svetske "francuske“ večere, sa zadovoljstvom vam najavljujemo i četvrto izdanje Ukusa Francuske za sredu, 21. mart 2018. godine.

Izvor: B92

Petak, 22.12.2017.

11:30

Poziv restoranima da se prijave za Ukus Francuske 2018.

Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 2000 menija u čast francuske gastronomije. Godine 2015. počelo se sa 1.000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1.700 restorana, 2017. je bilo 2.100 restorana i šefova u 150 zemalja, a posluženo je 250.000 menija i dočekano 8.000 gostiju u 156 ambasada.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.

Meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira, koji je ove godine nešto svedeniji u odnosu na prethodne i sastoji se od: bogatijeg aperitiva/startera, glavnog jela, sireva, dezerta (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjca; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2017, sa nama je bilo sedamnaest restorana iz Srbije.

Francuske ambasade u celom svetu podržavaju lokalno projekat. Na vama je da, za sada, smislite meni i da se prijavite online pre 31. januara 2018. Restorani koji su već učestvovali koriste staru šifru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: