Proučavali magmatske stene, došli do neverovatnog otkrića

Geolozi su ispitujući magmatske stene na ostrvu Skaj u Škotskoj otkrili minerale koji do sada nikada nisu viđeni na Zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.12.2017.

10:05

Proučavali magmatske stene, došli do neverovatnog otkrića
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Isti minerali su prethodno primećeni u svemirskoj prašini tokom prethodne misije Nase. Prisustvo minerala u magmatskim stenama pokazalo je uticaj nepoznatog meteorita pre 60 miliona godina. Otkriće je bilo iznenađujuće i za istraživače.

"Kada smo otkrili o čemu je reč bili smo veoma iznenađeni, pomalo i šokirani jer to nismo očekivali“, izjavio je doktor Endi Berd sa londonskog univerziteta Birkbek.

Minerali, bogati vanadijumom, niobijumom i ozbornitom pronađeni su tokom ispitivanja stena uz pomoć eletronskom mikroskopa.

Ozbornit je pronađen u čvrstom stanju, zbog čega se pretpostavlja da je reč o delu originalnog meteorita.

Ovo otkriće pokrenulo je brojna pitanja, kao što su: Da li sličan sastav minerala može da se nađe na drugim mestima u regionu? Gde je tačno meteorit pao i da li je uticaj povezan sa vulkanskom aktivnošću koja se dogodila gotovo u isto vreme?

Slični minerali pronađeni su na još jednoj lokaciji, na udaljenosti oko sedam kilometara od prve. Područje na kom je ovaj mineral otkriven je grubo i neravno, a teren strm i močvaran.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Geology.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: