"Vajnstin je kap u okeanu istine o seksualnom zlostavljanju"

Holivudska glumica francuskog porekla Žuli Delpi, dobitnica evropskog Oskara za svetski doprinos evropskoj kinematografiji, kaže da je Harvi Vajnstin blag problem u odnosu na ono što žene u industriji doživljavaju.

Izvor: slobodnadalmacija.hr, nedeljnik.rs

Nedelja, 17.12.2017.

14:52

GettyImages

U intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju", Delpi je rekla da je seksizam u Americi i te kako jak i da je dovoljno reći da je neko "emotivna žena" da bi je eliminisali iz posla, dodajući da uopšte nije istina da ženama odlično ide u Holivudu, već da je to samo prodaja magle.

"Šta god trenutno radili, seksizam je u Americi živ i zdrav, bar u Holivudu. Pokušavaju nešto da promene, ali to je vrlo, vrlo teško jer je seksizam jako suptilan", rekla je Delpi.

"Upravo sam imala užasno iskustvo s američkim advokatom koji je uverio finansijere da ne ulože u moj film jer žene su, rekao je, emotivne... U Americi je to dovoljno da se uništi film. Kažete finansijerima: 'Žene su emotivne, gotovo!' Jer, emotivno znači nepouzdano, neočekivane reakcije, loše vođenje finansija... Meni se seksizam upravo dogodio, pre dve-tri nedelje! Bila sam žrtva!"

Žuli kaže da je reč o njenom filmu "My Zoe" koji je trebalo da snima u Berlinu. Ona sada traži nove finansijere i pokušava da spase stvar.
"Svi napadaju, kako mu je već ime, Vajnstina. A to je tek kap u okeanu prave istine i pravog problema jer seksualno zlostavljanje je vrh ledene sante neravnopravnosti polova. Pedeset odsto filmskih studenata u Americi su žene, a trenutno u Americi manje od četiri odsto žena režira filmove. Ja sam snimila pet filmova i imam besprekoran ugled, ali pitam se šta je sa mladim ženama koje u Americi nemaju glas. Takvi muškarci ih unište!"

Delpi kaže da je nedavno razgovarala sa prijateljicom koja je Harvijeva žrtva i rekla mi je da je, koliko god on bio loš, doživela seksizam toliko puta u karijeri od drugih muškaraca, a ona je predivna devojka.

"'Stalno sam joj govorila: 'Ugoji se, stavi naočare za vid, oblači se us*ano jer život će ti biti užas.' I tako je i bilo. Producenti je razvlače i uveravaju da će dobiti posao jer žele da je odvedu u krevet. Užasna, grozna priča. Rekla je da je Harvi ništa u poređenju sa svim tim. Ne moraju da nas siluju da bi nas slomili. Oprostite što plačem... plačem već tri nedelje, oprostite. Tako vam je to sa ženama filmadžijama... ponekad plaču. Plaču jednom mesečno. Pomislite da ste došli u fazu u karijeri kad više nećete da slušate takve komentare. Ali, i dalje traje, kao da sam na početku. To je sr*anje čoveče, totalno sr*nje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: