Starije od piramida: Otkriveno selo u Kanadi iz ledenog doba

Na udaljenom ostrvu Triket u Britanskoj Kolumbiji arheolozi su pronašli ostatke praistorijskog naselja čija se starost procenjuje na 14.000 godina.

Izvor: express.hr

Subota, 16.12.2017.

08:10

Starije od piramida: Otkriveno selo u Kanadi iz ledenog doba
Foto: YouTube screenshot

Naučnici su pronašli alat koji je korišćen za paljenje vatre, udice za ribolov i koplja za lov, na osnovu čega je zaključeno da je reč o najstarijem naselju do sada pronađenom u Severnoj Americi.

"Ovakvo otkriće menja našu spoznaju o prvom naseljavanju kontinenta ljudima", izjavila je za CTV Ališa Govro, doktorand antropologije na Univerzitetu Viktorija, koja je učestvovala u istraživanju ovog nalazišta.

Koliko je naselje staro najbolje ilustruje činjenica da je Zemlja tada još bila u ledenom dobu. Postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uslovi vladali u tom delu sveta, jer obala ostrva nije bila stalno zamrznuta.

"Plemenske starešine drevnog kanadskog naroda Heiltsuk vekovima su prenosile priče o pradavnim stanovnicima ove obale. Fasninantno je da su one toliko dugo opstale, i da su sada potvrđene od strane arheologa", rekao je Vilijam Hausti, jedan od pripadnika plemena Heiltsuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: