Mapa zemalja sa niskom stopom plodnosti

Sve manje seksualnih odnosa među partnerima čini da broj rođene dece iz godine u godinu drastično opada.

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

19:05

Mapa zemalja sa niskom stopom plodnosti
Foto: Thinkstock

Iako je mnogo zagovornika teorije o prenaseljenosti planete, jedno istraživanje je pokazalo da su podaci o broju rođene dece poslednjih godina zabrinjavajući.

Kratak video-materijal prikazuje broj dece koju rodi jedna žena od 1950. godine do 2015. godine. Pedesetih godina žene širom Afrike, Azije, Severne i Srednje Amerike imale su šestoro i više dece.

Iz godine u godinu ovaj broj se smanjivao, da bi pre dve godine bilo ustanovljeno da cela žene iz cele Evrope, Aziju, Severne i Južne Amerike imaju najviše četvoro dece. Jedino pojedine zemlje Afrike mogu da se pohvale sa više od šestoro dece po ženi.

Mnoge zemlje pokrenule su kampanje kojima podstiču parove da upražnjavaju seks kako bi se stopa plodnosti povećala, jer gotovo u svim zemljama Evrope žene u proseku imaju po jedno dete. Takođe su predviđene brojne olakšice i nagrade za novopečene mame i tate.

U Južnoj Koreji, osim što se organizuju novčane povlastice za parove koji imaju više od jednog deteta, svake srede u 19 časova u kancelarijama se gase svetla u znak "Dana za porodicu“.

Singapur ima najnižu stopu plodnosti, svega 0,81. Ova zemlja godišnje troši 1,6 milijardi funti za podsticanje parova da imaju seks. Čak su ograničili broj jednosobnih apartmana koji su na raspolaganju kako bi ohrabrili parove da žive zajedno u nadi da će time doprineti češćim seksualnim odnosima.

U Indiji je stavljen akcenat na slogan "Budi odgovoran - ne koristi kondom večeras". Danska čak porodiljama tri godine nakon rođenja deteta pokriva troškove za bebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: