Za gubitak ruskog satelita kriva pogrešna navigacija

Uzrok gubitka satelita koji je lansiran krajem novembra sa kosmodroma Vastočni bio je pogrešan proračun navigacije, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Izvor: Beta

Utorak, 12.12.2017.

11:20

Za gubitak ruskog satelita kriva pogrešna navigacija
Thinkstock / Ilustracija

Rusija je 28. novembra izgubila kontakt sa satelitom koji je lansiran nekoliko sati ranije sa kosmodroma na ruskom Dalekom istoku.

"Algoritam sistema za navigaciju dao je netačnu informaciju o kretanju pošto se satelit odvojio od rakete", naveo je Roskosmos i dodao da je zbog toga satelit uradio rotaciju u pogrešnom smeru, što je dovelo do njegovog gubitka.

Ruska svemirska agencija je dodala da je to neuobičajena situacija, navodeći da nije bio u pitanju kvalitet same konstrukcije satelita, već greška softvera.

Meteorološki satelit je poleteo bez problema na raketi Sojuz, ali nije uspeo da dođe do predviđene orbite.

Sledeće lansiranje Sojuza predviđeno je 22. decembra.

Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha 2015. godine, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda "Progres" i neuspelo lansiranje rakete "Proton" s telekomunikacionim satelitima.

Rusija je prošle godine otvorila kosmodrom Vastočni. Planirano je da to bude glavni ruski kosmodrom i za civilnu upotrebu, što bi smanjilo zavisnost ruske svemirske industrije od kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: