Bezos i Gejts svakog dana rade ovaj dosadan posao, evo zašto

Džef Bezos i Bil Gejts možda jesu dvojica najbogatijih muškaraca na svetu, ali to ne znači da ne obavljaju iste one poslove koji predstavljaju svakodnevnu obavezu "običnih smrtnika".

Izvor: cnbc.com

Četvrtak, 07.12.2017.

09:10

Bezos i Gejts svakog dana rade ovaj dosadan posao, evo zašto
Foto: Gettyimages

Naime, obojica milijardera svako veče peru sudove.

"Perem sudove svako veče", izjavio je Bezos u intervjuu za Biznis insajder 2014. godine.

"Prilično sam ubeđen da je to najseksipilnija stvar koju radim", našalio se biznismen čije se bogatstvo trenutno procenjuje na 97.5 milijardi dolara.

Gejts, koji trenutno važi za drugog najbogatijeg čoveka na svetu, ne samo da obavlja ovu aktivnost svako veče, već uživa u njoj.

Na pitanje "Šta je to u čemu uživate, a što niko ne bi očekivao od vas?", odgovorio je: "Perem sudove svako veče. Drugi ljudi volontiraju, ali ja volim to da radim".

Dok ovi biznismeni imaju svoje sopstvene razloge za ove aktivnosti, naučnici navode da bi uopšteno mogao da postoji dobar razlog za to - nekoliko nezavisnih studija pokazalo je da pranje sudova smanjuje stres i poboljšava kreativnost.

Istraživači sa Univerziteta u Floridi otkrili su da topla voda i miris deterdženta imaju stimulativno dejstvo na mozak, poboljšavajući koncentraciju i insipiraciju, dok je druga studija Univerziteta u Kaliforniji pokazala da obavljanje svakodnevnih, "dosadnih" poslova dozvoljava mislima da odlutaju i omogućavaju mozgu da se upusti u rešavanje problema na kreativan način.

Naučnici sa Univerziteta u Centralnom Lankaširu ustanovili su da su ljudi, koji bi prvo obavili neki "dosadan" posao poput kopiranja brojeva iz telefonskog imenika, kasnije razmišljali znatno kreativnije.

Razmislite samo o tome: Gde dobijate svoje najbolje ideje? Da li za radnim stolom, ili pod tušem?

Proces pranja sudova omogućava upravo istu stvar, pa se setite toga kada sledeći put u sudoperi budete ugledali gomilu prljavih sudova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: