Afrika u problemu: Širi se kao pošast i uništava mlade živote

Nakon što je izgubio 48.000 šilinga (500 dolara) u lošem klađenju, Džekson Kimani je razmišljao da izvrši samoubistvo.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

11:40

Afrika u problemu: Širi se kao pošast i uništava mlade živote
foto: getty

Dvadesetšestogodišnjak radi u jednoj agenciji za mobilne novčane transakcije u Najrobiju. Novac je uzeo od pazara kako bi uložio u klađenje na fudbalske utakmice, a na kraju je sve izgubio. Bila je to subota po podne, a Kimani kaže da je pravi srećnik zato što njegov menadžer nije došao da proveri stanje novca u radnji.

U nedelju je pokušao ponovo i osvojio 12.000 šilinga zahvaljujući kvotama evropskih fudbalskih utakmica. Da nije dobio ovaj novac, kaže, sigurno bi izvršio samoubistvo pre nego što ga policija uhvati.

Osim što je povratio novac, Kimani je čak zaradio dodatnih 1.000 šilinga za sebe.

“Klađenje je jako veliki problem. U početku je zabavno, a vrlo brzo postaje zavisnost“, kaže on.

Priznaje da je zavisnik od klađenja, a u kladionici je već dve godine uglavnom tri puta dnevno, a vikendima i više. Znaju ga u svakoj kladionici, a najviše novca ulaže u fudbalske utakmice, nekada tenis i košarku. Sve je počelo kada je video da je jedan njegov prijatelj osvojio ogroman iznos, pa je i on odlučio da mu se pridruži i doprinese svojim mesečnim prihodima za još 10.000 šilinga. Ali, nije bilo sve tako bajno.

“U isto vreme gubite i dobijate. Verovatno sam izgubio mnogo više nego što sam dobio“, kaže.

Sportska klađenja su u Africi, a posebno u Keniji, postala svakodnevica, a štetni efekti ove prakse poprimaju ozbiljne razmere. Istraživači upozoravaju o kompulzivnoj prirodi kockanja i nemogućnosti da se prekine na vreme. Kladionice su uzele maha i u Ugandi, gde je ekspanzija satelitske televizije i nacionalne lutrije uticala na mnogo nezaposlenih Uganđana. U Nigeriji čak 60 miliona ljudi između 18 i 40 godina troši čak 6,2 miliona dolara na klađenje dnevno.

U Keniji, koja je treće najveće tržište za klađenje u Africi iza Južnoafričke Republike i Nigerije, smartfoni i digitalna tehnologija umnogome su olakšali zavisnost.

S druge strane, vlasti pomenutih zemalja zadovoljno trljaju ruke od milionskih poreza koji se slivaju u budžet, jer je čitava praksa klađenja u potpunosti zakonska.

Kimani kaže da je završio sa kockanjem. Obrisao je profile na svim platformama za klađenje i kaže da je to ono što treba da urade svi koji su zavisni.

“Nemojte ulagati novac koji ne možete priuštiti sebi da izgubite. Kuća uvek dobija!“, zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: