Ilon Mask ispunio obećanje: Za 100 dana "spasao" jug Australije

Ilon Mask je ispunio obećanje i sagradio je najveću litijum-jonsku bateriju na svetu u nameri da pomogne jugu Australije u njihovim problemima sa strujom.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

15:00

Ilon Mask ispunio obećanje: Za 100 dana
foto: getty

“100 dana od potpisa ugovora ili će biti slobodno za korišćenje“, tvitovao je Mask u opkladi da će za sto dana sagraditi najveću litijum-jonsku bateriju na svetu.

Ono što je neobično za kompaniju Tesla jeste da je uspeo čak i pre roka da napravi najveću bateriju od 100MW, koja se ovih dana uveliko testira.

Tesla Powerpacks je instaliran na jednoj farmi, severno od Adelaida, a baterije će proći testove kako bi se osigurali regulatorni zahtevi pre nego što počne sa radom 1. decembra.

Inače, ceo jug Australije je prošlog septembra ostao bez struje, što je izazvalo nacionalnu debatu o energetskoj sigurnosti u ovoj zemlji.

Australijska vlada je za neuspeh okrivila nemogućnost obnavljanja energije za potrebe korišćenja. Maskova farma za akumulaciju energije prikupljaće je iz ogromne količine obnovljivih izvora kao što su vetar i solarna energija.

Izgradnja "džinovske“ baterije koštala je Maska 50 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: