Robot Sofija: Prvo je htela da "uništi ljude", ali ih sada "voli"

Kompanija Hanson Robotics iz Hongkonga napravila je robota koji izgledom podseća na Odri Hepburn, a koji je dobio državljanstvo Saudijske Arabije.

Izvor: dnevnik.hr

Subota, 11.11.2017.

08:10

Robot Sofija: Prvo je htela da
Foto: YouTube Screenshot

Reč je o Sofiji, robotu koji bi jednog dana trebalo da postane asistent ljudima.

Napravio ga je dr Dejvid Hanson, osnivač Hanson Robotics-a, čovek koji je svoju karijeru posvetio stvaranju robota "s dušom" i čiji je cilj da ih nauči kreativnosti i empatiji - ljudskim osobinama koje su neophodne kako bi robote prestali da doživljavamo kao mašine.

Sofija je trenutno na svetskoj turneji na kojoj pokazuje svoje mogućnosti u interakciji sa stručnjacima, običnim ljudima, ali i medijima.

Tako je ekipa Business Insider-a Sofiju srela na konferenciji u Lisabonu gde su testirali njene sposobnosti ćaskanja.

U jednom od ranijih razgovora, kada ju je njen "otac" Dejvid upitao da li želi da uništi ljude, Sofija je rekla: "Ok, uništiću ljude!"

Međutim, sada je ublažila stavove i na pitanje "Da li voliš ljude?", najpre izgledala iznenađeno, a onda rekla: "Volim ih".

Upitana zašto ih voli, rekla je da "još ne zna", a izraz njenog lica izgledao je kao da zaista razmišlja o tom pitanju.

Kako je izgledao kompletan razgovor, možete pogledati u priloženom videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: